Guvernele Romaniei si Ungariei s-au intalnit ieri, la Sibiu, pentru a treia oara in sedinta comuna in prezenta premierilor Calin Popescu Tariceanu si Ferenc Gyurcsany, discutiile axandu-se pe continuarea proiectelor demarate in anii trecuti.
La
Guvernele Romaniei si Ungariei s-au intalnit ieri, la Sibiu, pentru a treia oara in sedinta comuna in prezenta premierilor Calin Popescu Tariceanu si Ferenc Gyurcsany, discutiile axandu-se pe continuarea proiectelor demarate in anii trecuti.
La finalul intalnirii, au fost semnate cinci documente bilaterale vizand sustinerea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, realizarea unei linii de cale ferata de mare viteza Budapesta-Bucuresti-Constanta, care sa extinda linia Paris-Viena-Budapesta, sprijinirea cercetarii in domeniul minoritatilor, colaborarea in promovarea proiectelor de interes comun prevazute a fi cofinantate din fonduri europene si cooperarea in domeniul ajutorului de stat.
"A fost o sedinta de succes si, fata de prima intalnire, cea de acum s-a desfasurat intr-o atmosfera extrem de relaxata si prietenoasa. Un factor important in relatia dintre tarile noastre o reprezinta prezenta celor doua minoritati, care implica responsabilitati suplimentare. S-au semnat acum cinci documente foarte importante, iar alte 10 deja au fost discutate si semnate. Am discutat cu partenerii nostri maghiari despre proiectul Nabucco, care a devenit prioritar la nivelul Uniunii Europene. Pozitia partii maghiare este de totala implicare in sustinerea acestui proiect. Ramane ca acela care coordoneaza proiectul la nivel european sa reuseasca sa urneasca lucrurile din loc", a declarat Calin Popescu Tariceanu. Premierul roman s-a mai referit si la liberalizarea pietei muncii in Ungaria incepand cu 1 ianuarie 2008. "Salut masura luata de Guvernul maghiar, dar nu in sensul in care as dori ca multi muncitori romani sa plece sa lucreze in Ungaria, in conditiile in care piata muncii din Romania este deficitara", a spus primul ministru roman. Tariceanu a anuntat cu aceasta ocazie demararea, incepand cu aprilie 2008, a constructiei drumului rapid care va lega Satu Mare de Ungaria.
Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, s-a aratat nemultumit de intarzierea finalizarii proiectului privind constructia conductei de gaze dintre Arad si Szeged, dar a spus ca intarzierea este cauzata de factori de natura economica, si nu politica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.