Pericolul "ciuntirii" bazelor sportive, din cauza numeroaselor cereri de revendicare imobiliara, ameninta si Complexul Sportiv National Bascov, unde se pregatesc cu precadere loturile de kaiac-canoe si haltere, dar si cele de lupte, inot, scrima sau
Pericolul "ciuntirii" bazelor sportive, din cauza numeroaselor cereri de revendicare imobiliara, ameninta si Complexul Sportiv National Bascov, unde se pregatesc cu precadere loturile de kaiac-canoe si haltere, dar si cele de lupte, inot, scrima sau echipe de fotbal, volei sau handbal. La sediul Agentiei Nationale pentru Sport a fost inaintata o notificare de catre patru dintre mostenitorii fostilor proprietari prin care s-a solicitat, pe cale administrativa, terenul din comuna Budeasa, unde functioneaza complexul.

Chiar daca deocamdata in instantele de judecata nu se afla nici un proces, orice investitii vizavi de construirea unor noi amplasamente sportive sau de modernizare a bazei au fost blocate.
Problemele la CSN Bascov, a carui constructie a inceput in 1986, au aparut in 2002, o data cu vizitele primilor revendicatori. "Au venit tot felul de indivizi, atat din tara, cat si din strainatate, care spuneau ca sunt mostenitori ai fostilor proprietari si incercau sa fie cat mai convingatori vizavi de acest aspect. Una dintre persoane, o doamna din Belgia, chiar m-a dus intr-una dintre camerele sediului nostru administrativ, unde la vremea respectiva se afla biroul contabilului-sef, si mi-a spus ca acolo organiza bunica ei sedintele de spiritism", ne-a povestit Ioan Zorila, actualul director adjunct al complexului, director general in perioada 2001-2005. "Nici unul nu a reusit sa prezinte insa documente care sa ateste ca ar avea vreun drept asupra terenurilor unde a fost construit complexul. Acesta este si motivul pentru care a fost posibil sa intabulam in cartea funciara dreptul de administrare al ANS (n.r. - care tuteleaza activitatea CSN Bascov) pentru intreaga suprafata pe care functioneaza in prezent CSN Bascov, cu sali de pregatire fizica si refacere, vestiare, hotel, cantina, cladire administrativa, boxe pentru depozitarea alimentelor si hangare pentru pastrarea kaiacelor si canoelor", a explicat Zorila. Cu toate acestea si in ciuda legilor care apara investitiile realizate in sport, exista temeri ca o parte din terenuri ar putea fi pierdute si orice planuri privind reamenajarea bazei au fost sistate temporar.

Sediul administrativ, revendicat
In cel mai mare pericol de a fi pierdut se afla sediul administrativ al CNS, cladit pe "scheletul" unei case vechi preluate de la Ministerul Agriculturii in 1986, plus terenul aferent, de aproximativ 8000 metri patrati. "Inainte de a intra in patrimoniul sportului, casa era aproape o ruina, iar in incinta sa functionau atelierele unei asociatii intercooperatiste care se ocupa cu vopsitul stalpilor de tensiune din zona. A fost nevoie de o investitie de peste un miliard de lei pentru renovarea acesteia. Apoi amenajarea terenului, pentru a putea fi construite hotelul si aleile de acces, a costat o multime de bani si munca greu de evaluat. Personal, m-am ocupat de aducerea a sute de basculante pline cu pamant fertil de la coada lacului, pentru a nivela si a da aspectul de-acum suprafetei pe care in momentul de fata se afla acest complex sportiv", a precizat Mihai Botila, directorul general al CSN Bascov. De asemenea, au fost revendicate aproape 2,5 hectare de pamant, cedate sportului, tot prin anii '80, de catre Directia Apelor, unde acum exista hangarele pentru barci.
Practic, daca revendicatorilor li s-ar da castig de cauza, CSN Bascov s-ar reduce doar la constructiile noi de care dispune (hotel, cantina, sali de forta si refacere), iar sportivii cantonati la Bascov ar avea doar drept de trecere prin baza, de la o locatie la alta.

Santajul revendicatorilor
"Revendicatorii, prin cererile lor, incearca si un soi de santaj. De pilda, pentru fosta casa unde acum se afla sediul administrativ, asa-zisii mostenitori, deoarece actele pe care ni le-au aratat nu ne-au convins de aceasta calitate, cer preturi exorbitante ca sa renunte la pretentiile ce ne perturba activitatea. De asemenea, aceiasi revendicatori au cerut exagerat de multi bani pentru terenul de la baza barajului pe care l-au primit de la primarie, despre care spuneam mai inainte de ce nu are nici o valoare, deoarece au aflat de intentia noastra de a construi acolo o pista olimpica de canotaj", a precizat Mihai Botila.
Juste sau nu, aceste cereri de revendicare nu au facut decat sa incetineasca dezvoltarea Complexului Sportiv National Bascov. Absenta unor acte normative care sa apere patrimoniul sportului, necunoasterea sau ignorarea celor existente (de pilda, a Legii 69/2000) conduc la cresterea pericolului de a distruge mare parte din si asa prea putinele centre nationale unde se face sport de performanta la nivel international. Cei care au de suferit sunt componentii loturilor noastre reprezentative si nu este de mirare ca, fara conditii de pregatire de "ultima generatie", rezultatele de top cu care ne-am obisnuit pot deveni istorie.

Terenurile, sub baraj
"Problema este ca, potrivit hartilor vechi, mare parte din terenurile revendicate acum se aflau sub apele raului Arges, pe care s-a ridicat lacul de acumulare de la Bascov, iar geografia locului din anii '30 nu mai corespunde cu cea de acum. De asemenea, o data cu barajul a fost construita o intreaga retea de protectie a acestuia, care se afla tot pe sub pamanturile revendicate, iar acolo nu se poate construi nimic. Prin urmare, valoarea terenurilor, atat de la poalele barajului, cat si de acolo pe unde trecea raul, este extrem de redusa, motiv pentru care revendicatorii incearca prin orice mijloace sa-si descopere proprietatile in perimetrul bazei sportive unde pretul terenurilor a crescut gratie investitiilor uriase facute de noi", a explicat Mihai Botila, care se afla in echipa de conducere a CSN de la infiintarea bazei sportive.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.