Sefii institutiilor descentralizate spun ca nu au probleme cu etnia rroma.
Prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a afirmat ca desfide genul de actiuni intreprinse de "Noua Dreapta" si le considera ca necaracteristice pentru constanteni. "
Sefii institutiilor descentralizate spun ca nu au probleme cu etnia rroma.
Prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a afirmat ca desfide genul de actiuni intreprinse de "Noua Dreapta" si le considera ca necaracteristice pentru constanteni. "Problema segregarii in scoli este inacceptabila, iar responsabilitatea integrarii rromilor in comunitate este a noastra. Daca exista abandon scolar, trebuie intensificat efortul nostru de a-i aduce pe copii la scoala", a declarat Danut Culetu.
Reprezentantii Directiei de Munca si ai Autoritatii de Sanatate Publica, prezenti la intalnire, au apreciat ca activitatea lor, in privinta rromilor, este buna. La nivelul Inspectoratului scolar Judetean, problemele identificate de inspectorul-sef Marian Sirbu ar tine de mentalitatea majoritatii de a-si lua copiii din clasele unde se afla copii rromi si de mentalitatea rromilor de a se casatori de timpuriu, fapt ce genereaza abandon scolar. Totodata, acesta sustine ca rromii isi inscriu foarte tarziu copiii la scoala si de aceea acestia sunt redistribuiti. Reprezentantii rromilor sunt de parere ca nu exista dialog cu institutiile, fapt ce duce la blocaje. Astfel, presedintii organizatiilor prezente au spus ca sunt toate bune si frumoase, dar nu sunt cunoscute. Totodata, acestia afirma ca in Constanta casatoriile la varste foarte fragede la persoanele de etnie rroma sunt inexistente.
"Suntem pregatiti sa fim jigniti de reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean. Abandonul inregistrat la rromi este cauzat de atitudinea dascalilor care, mai ales dupa evenimentele din Italia, au o atitudine negativa", a afirmat presedintele Partidei Rromilor, Mircea Alexandru. In acelasi timp, rromii se plang si de modul cum reactioneaza parintii care afla ca in clasele unde invata copiii lor invata si copii de etnie rroma. Prefectul constantean le-a promis celor prezenti o serie de interventii la autoritatile locale si nationale pentru solutionarea acestor probleme, reiterand ideea ca atat autoritatile, dar mai ales cetatenii trebuie sa dea dovada de maturitate pentru depasirea problemelor interetnice fara convulsii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.