Ordinul nr. 438/295/2002, privind aditivii alimentari, va fi modificat printr-un proiect de act normativ elaborat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. La prima vedere pare ca, in sfarsit, autoritatile din Romania s-au trezit si vor sa ne scape
Ordinul nr. 438/295/2002, privind aditivii alimentari, va fi modificat printr-un proiect de act normativ elaborat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. La prima vedere pare ca, in sfarsit, autoritatile din Romania s-au trezit si vor sa ne scape de E-urile periculoase. In realitate, proiectul scoate cateva E-uri, de ochii lumii, si adauga altele, mai nocive. In plus, actul normativ majoreaza considerabil canitatile maxime admise ale aditivilor din produsele alimentare. Potrivit acestuia, prezenta unui aditiv alimentar nu va mai fi autorizata pentru preparatele pe baza de cereale prelucrate si alimentele pentru sugari si copii de varsta mica. Totodata, E 400-404, E 406, E 407, E 410-415, E417, E 418 si E 440 vor fi interzise la fabricarea minijeleurilor, definite ca jeleuri de consistenta dura, ingerate dintr-o singura inghititura dupa introducerea in gura. Din lista cu conservanti si antioxidanti autorizati conditionat, adica in doze cu maxime stabilite de lege, din cauza faptului ca sunt daunatori, dispar E 216 si E 217. De precizat ca E 217 era deja interzis in mai multe tari. Conservantii si antioxidantii autorizati conditionat se elimina definitiv din co mpozitia crevetilor preparati, a cozilor de raci preparate si preambalate si a molustelor preparate si marinate, precum si din suplimentele alimentare dietetice lichide. In schimb, acestea vor fi permise la prepararea crustaceelor si molustelor tratate termic si in suplimentele alimentare comercializate sub forma lichida.

Liber la nitrit de potasiu
E 249, nitrit de potasiu, este un fixator de culoare si agent de conservare pentru carne. Acesta poate produce ameteli, dureri de cap si este potential cancerigen, nefiind permisa utilizarea in alimentele pentru sugari si copii. In ordinul actual era admis, in cantitate de 150 mg/kg, in produsele din carne netratate termic, afumate si uscate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.