Octombrie 2004. O moneda destul de necunoscuta incepe sa atraga tot mai mult atentia fondurilor speculative, care, in ciuda restrictiilor BNR, plaseaza sume tot mai consistente pe piata valutara si monetara romaneasca.
Este urmat intocmai scenar
Octombrie 2004. O moneda destul de necunoscuta incepe sa atraga tot mai mult atentia fondurilor speculative, care, in ciuda restrictiilor BNR, plaseaza sume tot mai consistente pe piata valutara si monetara romaneasca.
Este urmat intocmai scenariul folosit si pe alte piete emergente, speculatorii cautand monede care sa ofere randamente cat mai inalte, desigur cu cota asumata de risc.
De la un maxim istoric de 41.301 lei (4,1301 RON actual) inregistrat in 14 octombrie 2004, euro a scazut in cursul acestei veri, pana la limita a 3 lei, existand chiar si scaderi ale cotatiilor din piata sub acest prag.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, alintase la un moment leul, vazandu-l ca pe un "Rocky al finantelor", dupa ce vreme de aproape doi ani a fost una din cele mai profitabile monede emergente.
A venit insa seceta prelungita a acestui an, care a adus dupa ea o crestere consistenta a preturilor, urmare a faptului ca in cadrul cosului utilizat de INS pentru stabilirea inflatiei, alimentele au una din cele mai ridicate cote. Cum o situatie critica nu vine singura, jumatatea lui iulie a adus o criza de proportii pe pietele financiare internationale, balonul de sapun al obligatiunilor "subprime" emise de fondurile ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA, care fusesera notate de marile agentii de rating cu triplu A, semn al soliditatii si randamentelor ridicate oferite, spargandu-se si obligand marile banci ale lumii sa ajute cu bani bancile aflate in dificultate. Iar proportiile dezastrului nu sunt inca cunoscute, unii analisti anticipand pierderi de peste 400 de miliarde de euro. O asemenea situatie incordata pe pietele de capital va ridica consistent costurile pentru creditarea externa, exact intr-un moment in care Romania pregatea lansarea unei emisiuni de eurobonduri in valoare de minimum 500 mil. euro.
Daca in iunie - iulie se miza pe un cost de circa 5,5%, se pune intrebarea cu cat vor creste ele acum.
Nu in ultimul rand, deficitele de cont si comercial au inregistrat de la inceputul anului cresteri in fiecare luna, gustul pentru credit si consum al romanilor neavand limite, iar valoarea investitiilor straine directe in economie, principalul factor de acoperire a deficitului de cont, scazand considerabil fata de anul trecut. Aceasta evolutie a adus imediat o nota proasta din partea S&P, care, dupa criza "subprime", acum sufla si in iaurt, aceasta atentionand guvernul ca ar putea schimba ratingul de tara in sens negativ.
Unde puteau sa duca toti acesti factori fundamentali, fara a mai vorbi despre cei tehnici, care ingreuneaza de asemenea capacitatea de lupta a "finantistului Rocky"? Intr-o presiune constanta asupra cursului, care de la un minim de 3,1112 lei, la inceputul lui iulie, a urcat ieri la 3,4477 lei, valoare care nu a mai fost atinsa de mai bine de un an.
"Nu doar leul a avut ieri o miscare fluctuanta, si celelalte monede din zona, cu exceptia coroanei cehe, avand evolutii asemanatoare, observa un dealer bancar. Situatia leului se poate deteriora in continuare daca mentinerea sentimentelor de aversiune fata de risc ale investitorilor se vor mentine, la aceasta adaugandu-se speculatiile mari pe paritatea euro/dolar".
Piata valutara s-a deschis la valori de 3,4450 -3,45 lei, sub inchiderea de marti, urmand o serie de fluctuatii care au adus euro pana la 3,4550 lei. Din acest moment presiunea pe cumpararea de valuta a crescut brusc, euro urcand pana la un maxim de 3,4670 - 3,4720 lei. Cresterea euro fata de leu a coincis cu scaderea lui fata de dolari, moment in care speculatorii au decis sa isi marcheze din nou profiturile dupa ce au vandut sume mari de dolari. Prognozele negative privind evolutia raportului euro/leu s-au inmultit in ultima perioada, negativistii vanzan un curs chiar si de 3,8 lei. O crestere a euro pana la 3,5 lei pare una mult mai normala, avand in vedere factorii economici fundamentali din Romania: majorarea inflatiei, uriasele deficite de cont si comercial, dar si incetinirea ritmului anual de crestere economica. In schimb, speculatorii s-ar putea sa nu forteze schimbari majore, ei astetand inceputul lui 2008, cand se asteptand din partea BNR o noua crestere a dobanzii de politica monetara, care ar urma celei de la finele lunii trecute, cand ea a fost majorata de la 7 la 7,50%.
Ramane de vazut insa care va fi decizia BNR, dupa ce guvernatorul sau a avertizat zilele trecute asupra pericolelor privind utilizarea cursului de schimb pentru diminuarea presiunilor inflationiste, aratand ca acesta este "un medicament tare", care poate avea efecte secundare foarte nocive daca este utilizat excesiv. Isarescu a afirmat de asemenea ca un curs al euro de 3,31 lei este unul nesustenabil, neavand acoperire in resursele economice actuale ale Romaniei. In ceea ce priveste paritatea dintre euro si dolar, aceasta a fluctuat ieri intre un minim de 1,4602, o continuare a marcarii profiturilor de catre speculatori, si 1,4714 dolari. Moneda americana ramane una vulnerabila la situatia economica din SUA, care poate intra in recesiune, asa cum anticipa, inca de la inceputul anului, fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan. Pe London Bullion Exchange, uncia de aur isi continua corectiile, dupa ce a urcat saptamana trecuta aproape de 840 dolari, la fixingul de ieri dimineata pretul fiind de 808,25 dolari fata de 804,25 marti seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.