O firma de apartament a reusit o performanta putin credibila pe plaiuri mioritice: cu sprijinul unor judecatori contestati la CSM a castigat in instanta executarea celui mai important complex hotelier din Baile Herculane, Grand Hotel Minerva. Interes
O firma de apartament a reusit o performanta putin credibila pe plaiuri mioritice: cu sprijinul unor judecatori contestati la CSM a castigat in instanta executarea celui mai important complex hotelier din Baile Herculane, Grand Hotel Minerva. Interesant este ca firma cu pricina, SC Mig Air Conditioned nu se afla la prima isprava de acest gen si a beneficiat de sprijinul unor magistrati de la Curtea de Apel Timis. Mai mult decat atat, firma in cauza, desi a postat pe Internet o serie de reclame prin care sustine ca monteaza cea mai performanta aparatura de aer conditionat, a intrat pe piata romaneasca cu aparatura second-hand importata din Cipru. Cel putin asa reiese din analiza unora dintre cei mai buni experti tehnici din Romania.
Conform unor surse judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat, la inceputul acestei saptamani, in legatura cu abuzul celor trei magistrati de la Curtea de Apel Timis. Este vorba despre judecatorii Florin Motoiu, Maria Micu si Anca Buta. Toti trei au facut parte din completul de judecata care a "arbitrat" acest meci. Interesant este ca, in spatele acestei decizii, se ascund afaceri care au drept miza una dintre cele mai importante afaceri din turismul romanesc: Grand Hotel Minerva din Baile Herculane si Complexul "7 izvoare". Practic, cei trei judecatori au anulat alte doua sentinte in disputa dintre SC Hercules SA si doua societati care au beneficiat de inchirierea si, respectiv, prestarea de servicii al complexului hotelier Minerva din Herculane. Sentintele fusesera pronuntate de Tribunalul Dolj si de cel din Timis si dadeau castig de cauza SC Hercules SA. Celelalte doua societati, SC Grand Hotel Minerva SRL si SC Mig Air Condition SRL au pretins bani pentru presupuse investitii. SC Grand Hotel Minerva obtinuse inchirierea complexului comercial pentru 16 ani iar cealalta societate investise in dotarea cu aparatura (aparate de aer conditionat centrale electrice etc.). Numai ca, potrivit expertizelor facute de expertii judecatoresti, cele doua SRL-uri nu si-au respectat obligatiile. Mai mult decat atat, au cumparat aparatura de la second-hand (mai exact din Cipru) si au montat-o in complexul hotelier, asa cum reiese din documentele aflate in posesia ZIUA.
SRL cu trei angajati
SC Mig Air Conditioned a dat lovitura dupa lovitura in Bucuresti, Sibiu sau Caras Severin - asa cum reiese din "catalogul" proceselor de pe site-ul Ministerului Justitiei. A castigat chiar impotriva unor banci si a unor societati comerciale cunoscute. La inceputul acestei luni a mai castigat si un proces la Curtea de Apel Timis, in baza careia vrea sa mai incaseze niste bani: un "bonus" de peste patru milioane de lei (patru miliarde lei vechi). Filmul unei povesti de ras prin hatisul justitei romane, deoarece toate instantele de pana atunci au spus altceva, este dat de faptul ca respectiva firma are doar trei actionari: mama, fata si fiul, adica Artimiza Gavrilescu, Antoanela Gavrilescu sI Alexandru Gavrilescu. Pe toti trei ii regasim in diferite actionariate ale unor firme care au cel mult cinci angajati: Hotel Dacia, La Conac SRL sau Hotel Palace RRT SRL. Mergand pe firul actionariatului prezentat de Registrul Comertului, am identificat si societatea RR Turism sau RR Realizare Active SRL, o firma care este administratorul judiciar al SC Grand Hotel Minerva SRL, firma care incearca sa obtina niste bani de pe urma unui contract de inchiriere cu SC Hercules SA.
Decizie cu iz penal
Cu toate acestea, judecatorii Curtii de Apel Timis au dat castig de cauza, pe 8 octombrie, societatii SC Grand Hotel Minerva 2002 SRL si SC Mig Air. Mai mult decat atat, proprietarii complexului hotelier sunt nevoiti sa suporte acum plata celor 40 de miliarde, cheltuielile de judecata dar si expertizele care le dau dreptate. Magistratii au hotarat ca un contract de inchiriere a acelui activ pentru suma de 3000 de lei este unul firesc. Contractul de inchiriere pentru aceasta suma ridicola fusese desfiintat pana acum de cele doua instante din Dolj si Timisoara, insa a fost repus practic in drepturi de judecatorii din Timis. Hotelul Minerva, este un activ ce insumeaza peste 400 de locuri de cazare. Imobilul a fost inchiriat, in 1993, de Ilie Cristescu, cunoscut ca groparul statiunii Baile Herculane, pentru suma ridicola de 30 de milioane pe luna. Hotelul apartinea companiei de stat, la vremea respectiva, SC Hercules SA Baile Herculane. Contractul respectiv a ramas neschimbat pana in 2004, cand proprietarii companiei Hercules au facut o intelegere cu sereleul Grand Hotel Minerva pentru a-i convinge pe ultimii sa plece. S-a convenit ca acel contract sa fie desfacut pentru plata a sapte miliarde de lei vechi. Dupa plecarea firmei Grand Hotel Minerva din hotel, aceasta a ramas cu datorii imense fata de vechii sai furnizori. Cum era firesc, acesti creditori s-au indreptat catre Grand Minerva pentru a-si recupera paguba. Sereleul a intrat, insa, in faliment, iar cei care aveau de recuperat bani s-au vazut, practic, pagubiti. In speranta ca vor mai recupera ceva, o parte dintre creditori s-au repezit asupra hotelului Minerva, unul dintre cele mai mari din Baile Herculane.
Executat la comanda
Contractul din 2004 incheiase, practic, orice legatura intre datornicii de la Grand Minerva si hotelul cu acelasi nume. Mai mult, doua instante de judecata au respins actiunea de recuperare a banilor. Creditorii nu s-au lasat, insa, si, luna trecuta, perseverenta lor a dat roade: completul de judecatori ai Curtii de Apel Timisoara, din care faceau parte magistratii Florin Motiu, Anca Buta si Petruta Micu, a intors toate sentintele date pana in acel moment. Magistratii au dispus ca banii pe care ii avea de dat firma falimentara sa fie recuperati pe seama hotelului. Care hotel, incepand din 2006 avea practic un alt proprietar. "Este ceva inimaginabil. Este un lucru care merita sa intre in atentia procurorilor anticoruptie", a precizat pentru ZIUA unul dintre cei pagubiti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.