Peste jumatate din restante sunt ale companiei
In ultimul trimestru a mai inregistrat 640 milioane leiProasta gestionare a activitatilor si a cheltuielilor Companiei Nationale a Huilei (CNH) continua. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare
Peste jumatate din restante sunt ale companiei
In ultimul trimestru a mai inregistrat 640 milioane leiProasta gestionare a activitatilor si a cheltuielilor Companiei Nationale a Huilei (CNH) continua. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, compania ramane cel mai mare datornic la bugetul de stat, restantele sale insumand peste jumatate din valoarea obligatiilor bugetare, inregistrate pana in luna septembrie. Datele ANAF sunt concludente, cu atat mai mult cu cat datoriile CNH au crescut cu aproape 23% in al treilea trimestru, in timp ce restantele tuturor societatilor au urcat cu 12,2%.
Astfel, obligatiile bugetare restante ale CNH au urcat in trimestrul al treilea la 2,84 miliarde de lei, de la 2,2 miliarde de lei la finele lunii iunie. CNH avea restante de 1,08 miliarde de lei la bugetul de stat, 1,52 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 178,1 milioane de lei la bugetul asigurarilor de somaj si 68,58 milioane de lei la bugetul de sanatate.
Spre comparatie, companiile mari (care au o cifra de afaceri de cel putin 70 milioane lei) aveau datorii bugetare de 4,57 miliarde lei, dintre care 3,33 miliarde lei reprezentau obligatii restante pentru care au fost acordate inlesniri la plata (72,83%).
La finele lunii septembrie, marii contribuabili aveau datorii la bugetul de stat de 1,81 miliarde de lei, in urcare fata de nivelul de la sfarsitul trimestrului al doilea, de 1,6 miliarde de lei. Creantele bugetului asigurarilor sociale de stat la companiile mari au ajuns la 2,72 miliarde de lei, cu 11,5% peste valoarea din perioada ianuarie-iunie, de 2,44 miliarde de lei.
La bugetul asigurarilor sociale de sanatate, debitele societatilor mari au urcat in trimestrul al treilea cu aproape 15%, la 264,27 milioane de lei. Sumele datorate de companiile mari la bugetul asigurarilor de somaj au crescut cu 11,5%, la 324,54 milioane de lei.Aveau nevoie de masini de lux...La inceputul lunii iulie 2006, CNH anuntase ca investeste trei miliarde de lei vechi in schimbarea parcului, desi avea datorii la stat de peste 230 milioane de euro.
In urma licitatiei organizate de CNH, s-au cumparat sase masini Ford Mondeo, la pretul de 17.000 euro fiecare, si un autoturism Volkswagen Passat, cu 20.000 euro. Daniel Surulescu, directorul CNH, a declarat atunci pentru NewsIn ca parcul auto al companiei era invechit, cu masini fabricate in anii '90, si ca achizitia a fost aprobata de Ministerul Economiei si Comertului. "Masinile aveau consum foarte mare. CNH are datorii foarte mari, dar pentru a nu produce datorii mai mari cu intretinerea.... Noi spunem ca am facut o alegere inteleapta", a declarat Surulescu.
Şi pentru ca prostul management mai trebuie si avizat din cand in cand, ministrul de-atunci al Economiei, Codrut Şeres, a declarat si el ca se impunea achizitia noilor autoturisme si ca aceste cheltuieli erau deja prevazute in bugetul pe 2006.Deplasarile in strainatate erau secrete de serviciuAnul 2006 a fost cel in care s-au facut multe matrapra zlacuri la CNH. In primele zile ale anului in curs au iesit la iveala si sumele cheltuite cu deplasarile in strainatate. Şefii minerilor din Valea Jiului au haladuit lejer in afara granitelor tarii, decontand banii in intregime din bugetul CNH.
Asa cum am mai scris, pe parcursul intregului an 2006 nu a lipsit o luna in care directorii din CNH sa nu fi iesit macar o singura data din tara, in conditiile in care compania era deja plina de datorii, iar minerii se plangeau ca lucreaza cu utilaje vechi si neperformante. Numai la sfarsitul anului, aproape toti directorii din cadrul companiei, in frunte cu directorul general Daniel Surulescu, au vizitat "in interes de serviciu" Polonia, Franta, Germania, Letonia, Elvetia.
Şeful serviciului de relatii cu presa din cadrul CNH, Daniel Boteanu, declara insa ca informatiile referitoare la deplasarile in strainatate au fost trecute de conducerea CNH, conform articolelor 31 si 32 din Legea 182/12.04.2002 privind informatiile clasificate, capitolul "Informatii secrete de serviciu" si nu pot fi facute publice.Deputatul Savu si-ar fi "insusit" aproape un miliard de leiProcurorii anticoruptie au instrumentat deja un caz similar, soldat cu trimiterea in judecata a fostului deputat PSD Vasile Savu, presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) si al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR).
Potrivit comunicatului remis presei la 11 mai 2006, Savu este acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, ambele in forma continuata.
Din probele administrate a reiesit ca in perioada 2002-2003, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, fostul deputat si-a folosit influenta si autoritatea pe care o avea fata de membrii organelor de conducere colectiva a celor doua structuri sindicale pentru a-i determina sa aprobe alocarea unor sume din fondurile LSMVJ si CSMR, bani necuveniti si insusiti ulterior de inculpat. Prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de 969.769.683 milioane lei.
Pentru a oferi o aparenta de legalitate acestor fapte, Vasile Savu a falsificat diverse acte ale celor doua organizatii sindicale, cum ar fi dispozitii de plata, ordine de deplasare, referate pentru decontarea avansului. Documentele falsificate sau nelegale exemplificate de procurorii anticoruptie priveau cheltuieli strict personale (bonuri de la fast-food, muzee etc.) sau diurne exagerat de mari ocazionate de deplasari in Las Vegas, New York sau Zurich, Africa de Sud, Italia, Austria sau Ungaria, dar si in tara, efectuate, dupa spusele lui Savu, in interesul sindicatelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.