Grevele in sectorul transporturilor continua in vestul Europei. Dupa ce capitala franceza a fost paralizata de greva generala din transporturi, protestul conductorilor de tren germani vine sa ameninte in mod serios cea mai puternica economie din Euro
Grevele in sectorul transporturilor continua in vestul Europei. Dupa ce capitala franceza a fost paralizata de greva generala din transporturi, protestul conductorilor de tren germani vine sa ameninte in mod serios cea mai puternica economie din Europa, transmite Realitatea TV.

In Franta, regiunea pariziana a fost cea mai mai afectata. Zeci de mii de oameni s-au deplasat la munca folosind masinile personale, ceea ce a blocat si traficul rutier.

In Germania, conductorii trenurilor de pasageri din estul tarii declanseaza joi o greva de 62 de ore. Acestora li se alatura si colegii din sectorul transportului de marfuri. Ambele greve, considerate cel mai amplu protest din istoria cailor ferate germane, vor inceta sambata, la miezul noptii.

Economistii au estimat pierderile la 50 de milioane de euro pe zi, iar volumul total al pagubelor s-ar putea ridica la jumatate de miliard de euro.

Parisul se afla sub asediul grevistilor. Trenurile, metroul, sectorul gazelor si al electricitatii sunt in greva incepand de miercuri. Dintre cele 700 de trenuri de mare viteza, asa numitele TGV-uri, doar 90 au fost miercuri in circulatie.

Sindicatele protesteaza fata de planul de reforme al presedintelui Nicolas Sarkozy care vrea sa prelungeasca durata de cotizatie sociala pana la varsta de 40 de ani, fata de 37 de ani si jumatate in prezent. O masura care vizeaza jumatate de milion de angajati.

In acelasi timp, studentii protesteaza impotriva planului de privatizare partiala a universitatilor si au oprit cursurile in mai multe campusuri.

Nemultumirile sociale se fac simtite si in alte domenii de activitate: incepand de ieri, mai multi magistrati sunt in greva foamei pentru a protesta impotriva inchiderii unor tribunale.

Presedintele Sarkozy a cerut Ministrului Muncii, Xavier Bertrand, sa se intalneasca cu reprezentantii tuturor organizatiilor protestatare pentru a pune capat situatiei de criza.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.