Mai  este o saptamana pana la finalul campaniei prezidentiale pentru referendum si cea a partidelor, pentru euro-parlamentare, iar ecourile nu se simt inca. In afara de o emisiune televizata care ii ridiculizeaza pe candidati, in afara de
Mai  este o saptamana pana la finalul campaniei prezidentiale pentru referendum si cea a partidelor, pentru euro-parlamentare, iar ecourile nu se simt inca. In afara de o emisiune televizata care ii ridiculizeaza pe candidati, in afara de cateva afise plouate din strada si de cateva machete de presa, intreaga desfasurare de campanie este umbrita de imensul si neplacutul scandal din Italia.


Unde se plaseaza, fata de problematica dificila a romanilor aflati la munca cinstita in orase italiene, presedintele tarii si partidul care sta cel mai bine in preferintele publicului ­ Partidul Democrat? Presedintele face turul televiziunilor, pentru a pleda in favoarea uninominalului lui personal, face campanie in tara candidatilor PD si PLD, loveste in Guvern, in ministri, ne ameninta cu bombe politice, ce vor fi detonate sambata, nu stim daca dimineata sau pe la pranz, iar insisi democratii, care s-au batut atat de mult in piept ca au ajuns in marea familie popular-europeana, zburda pe campii, pentru campania interna, devenita inutila si, pe alocuri, penibila.


Scandalul din Italia ne-a dezvaluit toate problemele de organizare, politice si de caracter pe care le avem ca natiune: avem nepermis de multe mere putrede in cos si avem politicieni care fug de raspundere. Presedintele s-a ascuns, in aceste zile, si a facut tot ce i-a stat in putere sa se refere mai rar, sau chiar de loc, la acesata situatie neplacuta. Nu si-a intrerupt campania pentru referendum, pentru a trage o fuga in Italia, sa se intalneasca acolo cu romani si oficialitati - primilor sa le stranga mana si sa le dea curaj si incredere, pe ceilalti sa-i calmeze, sa-i impiedice sa ia masuri nedemocrate fata de romani.


Inteleg, daca presedintele ar fi ramas in tara, macar sa-l fi vazut preocupat de avertismentele guvernatorului BNR. Mugur Isarescu spune, in plina campanie pentru teme inventate, ca ritmul de crestere a preturilor de consum s-ar putea mentine, la un nivel inalt, in urmatoarele luni, avand in vedere evolutia inflatiei din lunile august si septembrie.
Iar inflatia din trimestrul al treilea "nu a evoluat bine". Astfel, Isarescu a anuntat ca rata inflatiei prognozata de BNR pentru sfarsitul acestui an se ridica la 5,7% pe an, cu 1,8 puncte procentuale mai sus fata de nivelul de 3,9% estimat in august.


Asta ar fi o stire care sa ii preocupe pe politicieni. Nu cred in curatirea clasei politice, pe care cica vrea sa o faca Traian Basescu. Din clasa politica pe care seful statului o considera mizera face parte si el, fac parte si scumpii sai democrati si liberal-democrati.


Dar ce au facut ei si ce au facut altii pentru adevaratul mers inainte al tarii? Ce au facut in aceste zile, pentru romanii care sunt la munca in Italia si sunt speriati ca vor fi expulzati? Ce au facut ei pentru ca sloganul de campanie: "Sa traiti bine!" sa se adevereasca macar pe jumatate? Ce au facut pentru ca Romania sa prospere?


Ne miram prin ziare ca functionarii publici au salarii de o mie-doua de euro. Ne miram, tot prin ziare, ca jumatate dintre romani nu au nici cont bancar - ceea ce in tarile normale este de neconceput. Iar din cealalta jumatate, probabil ca la trei sferturi fluiera vantul prin conturi. Dar toate acestea par lucruri si teme neimportante, neinteresante, neaducatoare de voturi.


Geometria lui Basescu e simpla: daca eu, ca presedinte, ma asez intr-un unghi favorabil, sigur multimea fraiera va pica pe tangenta si nu va ramane paralela la mesajul meu. Numai ca ceea ce nu stie presedintele este ca geometria de-acasa nu se potriveste, de fiecare data, cu cea din cabina de vot. Nu de alta, dar pentru multi romani geometria este o materie plictisitoare si chiar antipatica.















Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.