Avertisment "Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) are o prevalenta de 4%-6% in tara noastra, lucru ingrijorator", avertizeaza presedintele Societatii Romane de Pneumologie, conf. dr Florin Mihaltan. In Romania mor anual 50.000 de oameni
Avertisment "Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) are o prevalenta de 4%-6% in tara noastra, lucru ingrijorator", avertizeaza presedintele Societatii Romane de Pneumologie, conf. dr Florin Mihaltan. In Romania mor anual 50.000 de oameni din cauza fumatului, BPOC fiind o afectiune care se dezvolta in special la fumatori. Prof. dr Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sanatatii Publice, considera ca se impun un program national pentru aceasta afectiune si alocarea mai multor fonduri. Boala se instaleaza dupa 40-45 de ani si se acutizeaza in perioadele de frig. In ultimul timp, varsta de debut a bolii a coborat la 35 de ani. BPOC este o afectiune pulmonara inflamatorie permanenta a cailor aeriene, care se ingusteaza, si a plamanilor, care nu se mai golesc complet de aer. Boala afecteaza preponderent fumatorii, iar rata anuala de deces este mai mare decat a pacientilor cu cancer pulmonar si cancer de san la un loc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.