Miza alegerilor pentru Uniunea Europeana, cel putin aparent, nu este prea mare. Este adevarat ca prezenta romaneasca in grupurile parlamentare care opereaza la Bruxelles si Strasbourg poate fi semnificativa si utila interesului national ori de partid
Miza alegerilor pentru Uniunea Europeana, cel putin aparent, nu este prea mare. Este adevarat ca prezenta romaneasca in grupurile parlamentare care opereaza la Bruxelles si Strasbourg poate fi semnificativa si utila interesului national ori de partid, dar, cu toate astea, marile jocuri continua sa se faca la Bucuresti. Ma refer, pur si simplu, la interesele primordiale ale formatiunilor politice, grupurilor economice care le sustin si ale electoratului acestora. Pe de alta parte, cel putin in plan psihologic, alegerile pentru UE se joaca la miza mare. Semnalul in electorat va fi puternic, marcat de scorul din aceasta toamna, iar acesta va avea o mare inraurire asupra localelor din 2008. Si, in continuare, efectul se va propaga catre alegerile legislative. Indiferent cand vor fi ele programate. La sfarsitul lui 2008 ori la inceputul lui 2009. Din aceasta perspectiva, se justifica si fraudarea alegerilor pentru UE. A discuta acum, si nu alta data - atunci cand este prea tarziu - despre pericolul unei fraude majore mi se pare oportun.
Ziarul ZIUA, si nu numai, a semnalat o ciudata optiune a Guvernului, facuta fara licitatie, pentru firma Net Consulting care va juca un rol cheie in alegeri. Practic, ea va asigura partea de soft in zona cea mai sensibila a scrutinului: numararea voturilor. Programul furnizat de aceasta firma va transa scorul final. Daca unul sau mai multi specialisti sunt incorecti, chiar daca programul in sine este impecabil realizat, situatia reala poate fi modificata. In avantajul unuia sau al mai multor partide. In dezavantajul altora. Cu atat mai mult cu cat si "resturile" rezultate de la formatiunile care nu vor atinge stacheta de cinci la suta vor fi mult mai semnificative decat in alti ani. Ceea ce ar putea reprezenta o grava si periculoasa nedreptate facuta electoratului. Ce ma determina sa suflu in iaurt?
Poate ca nu este esential faptul ca aceasta firma, fie si partial, este un produs al serviciilor secrete. Incerc sa nu acord o semnificatie deosebita faptului ca aici lucreaza descendentul unuia dintre sefii securitatii, generalul Macri. Nici nu voi spune "adevarat graiesc cei care afirma ca, incepand din 1989, Securitatea iar nu electoratul au avut decizia in alegeri". Ea hotarand si cand a fost cazul sa aiba loc o alternanta la guvernare, si cand nu a fost cazul. Ea, Securitatea, decizand numele presedintelui. Si inselandu-se intr-un singur caz, cel al lui Emil Constantinescu, pe care destul de repede, de altfel, l-a si abandonat. Pentru a-l matura de la Cotroceni. Si daca fac abstractie de cele de mai sus, nu pot, totusi, sa ignor trei realitati.
Prima este ca, dupa primul tur de scrutin din 2004, liderii Aliantei DA, in frunte cu Traian Basescu, care inca nu castigasera alegerile si care inca nu-si instalasera un presedinte, au denuntat public, cu un ton apasat si in mod insistent, fraudarea alegerilor. Cu sprijinul masiv al Net Consulting. A fost solicitata chiar punerea sub ancheta penala a sefului Institutului National de Statistica. Pentru ca acesta decisese optiunea pentru Net Consulting. Dupa alegeri, in mod straniu, protagonistii scandalului au pus batista pe tambal. Si primii care au intors armele au fost PD si Traian Basescu. A doua imprejurare este ca, acum, contrar legilor statului si tuturor uzantelor, Net Consulting este aleasa din nou - oare nu ca rasplata? - pentru a deveni partenerul Institutului National de Statistica. Fara licitatie. Iar al treilea argument care ma pune pe ganduri este jocul rezultatelor pe care ni le furnizeaza cele cateva cunoscute institute de cercetare de piata. Pe masura ce ne apropiem de momentul alegerilor, scorurile unor partide incep sa scada, in timp ce prognozele pentru alte partide incep sa creasca. Fara ca in electorat sa se fi produs, in realitate, mutatii semnificative. Ca si cand asistam la o ajustare. Sau la o pregatire. In tandem cu softul. Si cu papusarii din spatele programului.
Cine se pregateste sa fraudeze alegerile? Sa fie vorba de un partid care profita de indolenta guvernantilor? Sprijinit de un presedinte? Sau Securitatea joaca pe cont propriu?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.