ASTRA si DaKINO
La Sibiu, asa cum v-am anuntat deja, a fost intre 22 si 28 octombire a opta editie a Festivalului International de Film Documentar si Antropologie Vizuala ASTRA FILM. Departe de agitatia Capitalei, timp de o saptamana, am avut oc
ASTRA si DaKINO
La Sibiu, asa cum v-am anuntat deja, a fost intre 22 si 28 octombire a opta editie a Festivalului International de Film Documentar si Antropologie Vizuala ASTRA FILM. Departe de agitatia Capitalei, timp de o saptamana, am avut ocazia sa vedem, printre altele, si premiera celui mai recent film al lui Alexandru Solomon, Razboi pe calea undelor/
Cold Waves, dedicat confruntarii dintre Radio Europa Libera si regimul comunist din Romania si semnificatiilor acesteia in epoca si ulterior. Dar despre Cold Waves vom mai vorbi curand, odata cu aparitia sa pe marile ecrane. In acelasi timp, festivalul le-a oferit pasionatilor de gen ocazia de a se intalni si discuta cu unul dintre cei mai cunoscuti antropologi contemporani, britanicul Michael Yorke caruia i-au fost prezentate mai multe realizari, intre care doua panoramari ale pestritei si misterioasei lumi a Indiei si credintelor acesteia - Dust and Ashes si Holy Men and Fools, precum si o tentativa de cunoastere a straniei comunitati, mai ales din perspectiva occidentala, a eunucilor - Eunuchs: India's Third Gender. Un alt program special a fost dedicat lui Bob Connolly si trilogiei sale ce explora o veche cultura din Papua Noua Guinee si interactiunile de-a lungul a mai bine de jumatate de secol dintre lumea alba si aceasta - First Contact, Joe Leahy's Neighbours, Black Harvest (cu accentele de rigoare pe modificarile de mentalitate produse de patrunderea capitalismului si cerintele sale intr-o asemenea cultura straveche si izolata). O intalnire fasta a fost si cea cu regizorul britanic Pawel Pawlikowski, trecut intre timp de partea fictiunii, caruia i-am putut descoperi o poetica si subtila radiografie a lumii sarbilor din Bosnia in primii ani ai conflictului care a facut bucati fosta Iugoslavie, Serbian Epics si, mai ales, un extraordinar poem vizual, From Moscow to Pietushki, inchinat unei mult circulate si putin cunoscute radiografii (din nou) in versuri si plina de umor, a alcoolismului si a vietii in Rusia sovietica. Poate cel mai fascinant moment al festivalului a fost, insa, proiectia, in cadrul unui program special dedicat trashumantei, a unui film din 1925, Grass: A Nation's Battle for Life, inclasabil documentar hipnotic si incredibil, cu momente aproape suprarealiste, realizat de echipa care avea sa ne dea mai tarziu primul King Kong, Merian C. Cooper si Ernest B. Shoedsack. In rest - cele patru competitii (studenteasca, romaneasca, europeana si internationala) au oferit numeroase surprize placute, dintre care detasam marele castigator, Cabal in Kabul al lui Dan Alexe, ce se foloseste de pretextul povestii ultimilor doi evrei din Kabul (adversari declarati si siliti sa traiasca sub acoperisul aceleiasi sinagogi) pentru a vorbi despre lumea de azi, cea de acolo dar nu numai, si despre falsele prioritati si micile probleme si conflicte ce servesc adesea drept refugiu si acoperire pentru cele mai mari si insolvabile.
Daca ASTRA s-a incheiat, altul dintre cele mai vechi festivaluri de la noi tocmai incepe: DaKINO, aflat deja la a saptesprezecea editie, se va desfasura la Bucuresti, in perioada 20-24 noiembrie. Atat in competitia de scurtmetraje de fictiune, cat si in cea documentara, putem descoperi o serie de productii - deopotriva romanesti si straine. Intre cele autohtone se numara filme deja apreciate ca Examenul lui Paul Negoescu sau Carne de Miruna Boruzescu (ambii proaspeti absolventi ai sectiei regie de la UNATC) , dar si Traumalogia, un scurtmetraj recent al spaniolului Daniel Sanchez Arevalo, al carui debut in lungmetraj, Albastru inchis aproape negru, se poate inca vedea pe marile noastre ecrane. In ce priveste documentarele, va recomandam premiantul de la sectiunea romaneasca a festivalului ASTRA, Bar de zi si alte povestiri de Corina Radu, realizat anul trecut in cadrul workshop-ului Aristoteles de la Sibiu. si pentru ca tot am amintit de Aristoteles, sa mai spunem ca intr-un alt festival prestigios, DOK Leipzig, productia castigatoare a editiei 2006 a workshop-ului, acel excelent mediu metraj Nu te supara, dar... de Adina Pintilie, deja prezentat la Locarno si Montpellier, s-a ales cu Marele Premiu pentru documentar.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.