>> Jean-Lorin Sterian si Ioana Joca
participa la un atelier european de dezvoltare scenarii, pentru care sunt invitati la festivalurile din Berlin si Cannes.
>> Printre sfatuitorii lor se numara
producatorul executiv al lui "Reservoi
>> Jean-Lorin Sterian si Ioana Joca
participa la un atelier european de dezvoltare scenarii, pentru care sunt invitati la festivalurile din Berlin si Cannes.
>> Printre sfatuitorii lor se numara
producatorul executiv al lui "Reservoir Dogs", Monte Hellman, si Peter Webber, autorul filmului "Fata cu cercel de perla".
>> Doar unul dintre cele sapte proiecte inscrise va fi premiat, in cadrul Festivalului de la Cannes, cu Premiul "Krzysztof Kieslowski" si cu suma de 10.000 de euro.

Luna trecuta, Jean-Lorin Sterian si Ioana Joca au petrecut cinci zile in Polonia, la Sterdyn, in cadrul primului act al programului Scripteast. Acesta a fost initiat anul trecut de Independent Film Foundation cu sprijinul Programului Media Plus al Comisiei Europene, Institutului Polonez de Film, Televiziunii Poloneze si Apple Film Production. "Eram fan al povestirilor lui Lorin. Printr-un prieten comun, l-am cunoscut si am decis ca trebuie sa luam parte, spre binele amandurora, la Scripteast", spune Ioana Joca, aceasta restabilindu-se de cateva luni in Romania, dupa o perioada petrecuta in Scotia si Irlanda, perioada in care a obtinut si nominalizarea la Premiul BAFTA Scotia pentru documentarul sau de debut, "The Grandparents". Jean-Lorin Sterian e tot mai preocupat de film. A realizat deja un scurtmetraj de fictiune si doua documentare. Proiectul cu care cei doi au fost selectionati, alaturi de alte 11 proiecte, din circa 50 inscrise, se numeste "Ora Burlacilor". El a fost inscris pentru dezvoltare si la sesiunea din august a concursului de finantare de la CNC, dar a picat primul sub linie. Jean-Lorin Sterian: "E un film despre maturizare, despre oameni care ajung sa faca pasi importanti in viata si care incep sa-si reconsidere relatiile cu familia si prietenii. Mai e o tema, draga mie, legata de aparente: toate personajele principale sunt altfel de cum par in ochii celorlalti."
Colegii celor doi sunt scenaristi din Ungaria, Polonia, Letonia, Bulgaria si Estonia. Printre adviseri se numara Peter Webber si Monte Hellman, dar si Mark Rozenbaum, producatorul filmului israelian "Tehilim", scenaristul american Paul Fraser, Cedomir Kolar, producatorul lui "No Man's Land" si Ula Stoeckl, care face parte din comitetul de selectie al Berlinalei. "Timp de cinci zile pline, am avut intalniri cu cinci script-doctori care, mergand pas cu pas pe scenariu, ne-au sfatuit cum sa-l putem dezvolta armonios. Atmosfera a fost intima si placuta. M-am intors cu un bagaj enorm de cunostinte despre dezvoltarea de scenariu", spune Ioana Joca, iar Jean-Lorin Sterian adauga: "M-am trezit de multe ori spunand: buna intrebare, nu m-am gandit niciodata la asta. Fiecare adviser a dat o noua dimensiune povestii pe care o creasem". In acest moment, autorii proiectelor stau acasa si scriu, concentrandu-se pe detalii si consultandu-se cu profesorii lor pe e-mail. Jean-Lorin Sterian: "Avem un tutor si un sef de proiecte care-si mentin atentia asupra proiectului. E o logodna pe termen lung, imi place asta".
Urmatoarea intalnire va avea loc, timp de trei zile, in cadrul Festivalului de la Berlin, in luna februarie, lucru ce le va permite scenaristilor si accesul liber la proiectiile din festival. Supervizati de sefii de proiect, ei se vor intoarce la casele lor si vor rescrie scenariul, iar in luna mai vor petrece o saptamana intreaga la Cannes, pentru ultimul act al programului. Ei se vor intalni acolo cu producatori, vor putea vedea filmele din cadrul festivalului, iar la final vor afla care dintre ei primeste Premiul "Krzysztof Kieslowski", in valoare de 10.000 de euro. Nici Jean-Lorin Sterian, nici Ioana Joca nu s-au gandit deocamdata la un regizor pentru proiectul lor, dar primul nu exclude posibilitatea ca in doi ani sa aiba suficienta experienta pentru a se incumeta sa-l regizeze chiar el.


"Timp de cinci zile pline, am avut intalniri cu cinci script-doctori care, mergand pas cu pas pe scenariu, ne-au sfatuit cum sa-l putem dezvolta armonios."
Ioana Joca

"Avem un tutor si un sef de proiecte care-si mentin atentia asupra proiectului. E o logodna pe termen lung, imi place asta."
-Jean-Lorin Sterian


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.