Reforma la Interne a ministrului Cristian David a inceput cu o ilegalitate, girata si de Guvernul condus de Tariceanu. Reorganizarea ministerului, prevazuta intr-o recenta hotarare de guvern, nu are avizul prealabil al Consiliului Suprem de Aparare a

Reforma la Interne a ministrului Cristian David a inceput cu o ilegalitate, girata si de Guvernul condus de Tariceanu. Reorganizarea ministerului, prevazuta intr-o recenta hotarare de guvern, nu are avizul prealabil al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, dupa cum o cer legile.


Hotararea Guvernului nr. 1317/2007 care vizeaza structura organizatorica si efectivele Ministerului Internelor si Reformei Administrative condus de Cristian David ar fi trebuit sa aiba avizul CSAT. La solicitarea noastra, secretarul Consiliului, consilierul de stat Ion Oprisor, ne-a precizat ca hotararea respectiva "nu a fost avizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si nu s-a solicitat de catre Guvern avizarea ei pana in prezent". Potrivit lui Oprisor, "conform prevederilor legale, cu referire in special la Legea nr. 415/2002, privind organizarea si functionarea CSAT si la Hotararea Guvernului nr. 50/2005, republicata, pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative spre aprobare, hotararea in cauza trebuia sa fie supusa spre adoptare Guvernului numai dupa obtinerea avizului de la CSAT".


OMERTA CONTINUÃ…. Consilierul de stat mai arata ca Secretariatul CSAT a sesizat aspectele semnalate de noi si a solicitat Secretariatului General al Guvernului sa ia masurile ce se impun in acest caz "astfel incat aceasta sa nu faca obiectul unor actiuni in contencios administrativ in baza Legii nr. 554, din 02.12.2004, cu modificarile si completarile ulterioare". Practic, in urma publicarii hotararii in Monitorul Oficial din 6 noiembrie, transformarile care au loc la MIRA, ordonate de ministrul Cristian David, nu au sustinerea legala. Totodata, lucratorii MIRA afectati de prezenta hotarare pot actiona fara probleme in instanta pe cei vinovati cu mari sanse de castig. Primul care poate face acest lucru este Dan Carbunaru, fostul sef al Directiei Generale de Informare si Relatii Publice desfiintata de David fara prea multe resentimente. Eventualele daune materiale cerute se vor plati, firesc!, de la bugetul de stat. Ca de obicei, ministerul care il are in frunte pe Cristian David nu s-a sinchisit sa raspunda solicitarii noastre daca a cerut avizul CSAT in cazul HG nr. 1317/2007 si daca nu, de ce nu a facut acest lucru.  Decizie ministeriala - Adjunctul DGCCOA a fost chemat in tara
Magda Colgiu Decizia luata de ministrul Cristian David de a-l trimite ca om de baza in Italia pe adjunctul sefului Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (DGCCOA), Toma Rus (foto), s-a dovedit neinspirata, asa cum scria ziarul nostru in urma cu o saptamana.

Conform unor surse din Politie, citate de Mediafax, Toma Rus a fost chemat inca de luni in tara, impotriva lui fiind pusa in miscare actiunea penala, devenind astfel inculpat. Toma Rus a declarat ca luni a fost informat despre actiunea DNA si marti s-a intors in tara si a fost pus la dispozitia IGPR ca simplu ofiter. In Italia, Rus a coordonat activitatea tuturor politistilor trimisi de IGPR.

CODUL POLITISTULUI. Potrivit articolului 65, alineatul 2 din Codul politistului, "politistul fata de care s-a pus in miscare actiunea penala sau care este judecat in stare de libertate ori liberat provizoriu pe cautiune este pus la dispozitie".
Alineatul 4 al aceluiasi articol explica modul in care sunt restranse atributiile de serviciu ale ofiterului pus la dispozitie. Astfel, "politistul pus la dispozitie indeplineste numai acele sarcini si atributii de serviciu stabilite in scris de seful unitatii de politie si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului profesional pe care il are, la nivelul de baza, precum si de celelalte drepturi prevazute in prezenta lege".

Concret, comisarul-sef Toma Rus nu va mai indeplini functia de adjunct al sefului DGCCOA, fiind retras si din misiunea pe care acesta o avea de indeplinit in Italia.

ACUZE. El este cercetat de procurorii DNA pentru spalare de bani, trafic de influenta, stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator si complicitate la delapidare.

La 15 octombrie, comisarul-sef Toma Rus a fost numit director adjunct al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (DGCCOA). Numirea a fost facuta pentru o perioada de trei luni de seful Politiei Romane, Gheorghe Popa. Toma Rus este fostul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj, post pe care l-a ocupat pana la 18 decembrie 2006. De atunci a stat o perioada la dispozitia Ministerului Internelor, dupa care a lucrat in cadrul DGCCOA.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.