Pana la sfarsitul anului curent, leul ar putea inregistra noi deprecieri in fata monedei unice europene Prima jumatate a lunii noiembrie a insemnat o depreciere continua a monedei nationale. Cursul raportat de Banca Nationala a inregistrat o cre
Pana la sfarsitul anului curent, leul ar putea inregistra noi deprecieri in fata monedei unice europene Prima jumatate a lunii noiembrie a insemnat o depreciere continua a monedei nationale. Cursul raportat de Banca Nationala a inregistrat o crestere de aproape patru procente, ieri atingand maximul ultimelor 12 luni. Iar pana la sfarsitul anului curent, leul romanesc ar putea atinge noi niveluri-record. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a raportat, ieri, un curs de schimb de 3,4477 lei/euro, in crestere usoara fata de ziua precedenta (+0,07%). Acest nivel nu a mai fost atins de la sfarsitul lunii noiembrie 2006.
Euro era cotat in deschiderea sedintei valutare de miercuri la 3,4545 lei, dupa care s-a depreciat usor la 3,4435 lei. In urmatoarele ore, cursul s-a mentinut in apropierea nivelului de 3,4450 lei/euro, dar incepand cu ora 13.00, leul s-a depreciat brusc, de la 3,4470 la 3,4610-3,4660 lei/euro. Dezechilibrul economiei nationale, motivul deprecierii Mai mult, evolutia cursului de schimb pare sa se fi desprins de cea a valutelor din regiune. Spre exemplu, ieri, forintul maghiar si zlotul polonez s-au apreciat cu aproape 0,3% fata de moneda unica europeana. Totodata, in timp ce leul romanesc a scazut cu aproape 4% fata de euro in prima jumatate a lunii noiembrie, forintul maghiar s-a depreciat, in aceeasi perioada, cu aproximativ 0,2%, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,3%.
Motivul principal al acestei evolutii a leului romanesc tine de dezechilibrele economiei nationale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.