Reforma clasei politice. Surle si trambite. Lucru mare! O reforma institutionala mie imi este mai usor de inteles. Desfiintezi niste departamente, de exemplu. Schimbi niste atributii. Faci alt fel de subordonari. Sa reformezi insa o categorie umana,
Reforma clasei politice. Surle si trambite. Lucru mare! O reforma institutionala mie imi este mai usor de inteles. Desfiintezi niste departamente, de exemplu. Schimbi niste atributii. Faci alt fel de subordonari. Sa reformezi insa o categorie umana, o anumita clasa sociala, fie ea a intreprinzatorilor, a politicienilor, a artistilor, a ziaristilor, cea de jos, de mijloc sau de sus, imi pare cu desavarsire abstract. Sa presupunem prin absurd ca ar functiona sistemul un vot, un parlamentar. Stiu eu ce ar face varu-meu, odata ajuns senator? Cred ca da. Cred! Sa fim bine intelesi. Politicienii, pentru a intra in Parlament, nu dau examen de admitere in facultate. Se adreseaza multimilor si pentru asta este nevoie de trei lucruri: charisma, capacitate de empatie si putinta de a minti fara sa clipesti. Eventual, as putea crede in reforma clasei functionarilor publici. Schimbi criteriile de selectie, intrebarile de la examen, materia de studiu. Dar "reforma clasei politice"? Cum, cand esenta modalitatii de selectie ramane aceeasi?! Votul popular! Se schimba forma, dar nu fondul. Asta nu poate insemna reforma aia cu care ni se impuie capul. In urma uninominalului se pot intampla doua lucruri. In Parlament sa intre acelasi tip de oameni, sau altul. Altul mai cum? Mai francezi, mai englezi, mai bulgari?
Sloganul "Reforma clasei politice", indemnurile prezidentiale in special, sunt o minciuna sfruntata atata vreme cat ele nu devoaleaza adevarata ratiune a demersului. In urma uninominalului majoritar in doua tururi, nu o sa avem un Parlament populat cu englezi. Nici unul dominat de spirite vizionare intr-ale politicii, sau inalt luminate de constiinta civica. Pentru simplul motiv ca societatea romaneasca nu produce asa ceva la scara de masa. Pe fotoliile Senatului, pe cele ale Camerei Deputatilor, indiferent de tertipurile prin care vor fi ajuns acolo, vor fi tot de-ai nostri. Adevarata ratiunie a schimbarii care ni se propune nu se refera la calitatea umana, la fond. Ci la forma, adica la un Parlament format din doua sau trei partide. Asta ar trebui sa li se spuna pe sleau romanilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.