Nu modificarea structurii cosului de consum ar trebui sa reprezinte preocuparea autoritatilor, ci majorarea veniturilor romånilor, sustin reprezentantii sindicatelor.

Intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si a Institutului Nati
Nu modificarea structurii cosului de consum ar trebui sa reprezinte preocuparea autoritatilor, ci majorarea veniturilor romånilor, sustin reprezentantii sindicatelor.

Intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si a Institutului National de Statistica (INS) de a analiza structura cosului de consum si chiar de a o modifica este total neinspirata. „Ideea ca ponderea alimentelor in cosul de consum din Romania este cea mai mare din Europa nu ar trebui sa fie o problema pentru autoritati. Faptul ca alimentele detin o pondere de 37% in cosul de consum arata ca romanii cheltuie mai bine de o treime din castiguri pentru mancare, pentru ca au venituri mici“, ne-a declarat Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa. In urma cu doua zile, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a aratat surprins de nivelul ridicat pe care alimentele il ocupa in cosul minim de consum. De asemenea, el a explicat si ca o pondere mai mica, a alimentelor, dupa modelul bulgar, ar fi dus la o inflatie cu 0,7-0,8% mai mica in primele noua luni ale anului. Replica sindicatelor nu s-a lasat asteptata. „Autoritatile nu ar trebui sa 'ravneasca>> la ponderi de 15%-18%, cum este cazul tarilor din Uniunea Europeana. Aceasta este realitatea: cetatenii din tarile respective aloca cel mult 18% din venituri pentru achizitionarea alimentelor, pentru ca au venituri mult mai mari decat romanii“, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.