Comisia Europeana (CE) a prelungit cu o luna termenul acordat Romaniei pentru corectarea problemelor sistemului de plati din agricultura. Astfel ca urmeaza sa decida pe 20 decembrie daca activeaza clauza de salvgardare in cazul sectorului agricol rom
Comisia Europeana (CE) a prelungit cu o luna termenul acordat Romaniei pentru corectarea problemelor sistemului de plati din agricultura. Astfel ca urmeaza sa decida pe 20 decembrie daca activeaza clauza de salvgardare in cazul sectorului agricol roman, se arata intr-un comunicat al Executivului. CE a salutat progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste ajustarea sistemul de control al cheltuielilor din sectorul agricol, dar a solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa aduca imbunatatiri suplimentare sistemului informatic, pentru a evita reducerea cu 25% a subventiilor europene. Autoritatile romane au anuntat ca nu vor efectua plati importante inainte de derularea controalelor necesare in acest sens. In urma unui audit recent efectuat de expertii europeni, autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa revizuiasca complet sistemul electronic, dar s-au observat unele imbunatatiri. CE noteaza ca Romania a pus la punct modulul software pentru inregistrarea rezultatelor controlalelor spontane, concluzia apartinand auditorului independent. In luna octombrie, Executivul european a anuntat ca Romania trebuie sa elimine deficientele sistemului de plati din agricultura, destinat prevenirii fraudelor, pana la 9 noiembrie. Anterior, Executivul a anuntat ca, in cazul in care Romania nu reuseste sa aduca imbunatatirile necesare pana la 9 noiembrie, CE va adopta decizia de reducere a platilor in cel mai scurt termen posibil (luna noiembrie). Ministerul Agriculturii a transmis, pe 8 noiembrie, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, CE urmand sa analizeze documentul si sa decida daca aplica sau nu Romaniei clauza de salvgardare. Scrisoarea face referire la remedierea problemelor din activitatea APIA si asigura CE ca Romania nu va acorda platile din fonduri UE pana cand nu va fi finalizat controlul in teren al datelor declarate de agricultori in cereri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.