Senatorii au respins, ieri, in sedinta de plen, propunerea privind modificarea Legii 10/2001 prin care ar fi urmat ca despagubirea celor care au cumparat locuinte nationalizate in temeiul Legii 112/1995 si care ulterior au fost evacuati din casele re
Senatorii au respins, ieri, in sedinta de plen, propunerea privind modificarea Legii 10/2001 prin care ar fi urmat ca despagubirea celor care au cumparat locuinte nationalizate in temeiul Legii 112/1995 si care ulterior au fost evacuati din casele restituite proprietarilor, sa se faca la valoarea de piata a imobilului pe care l-au cumparat si sa fie asigurata nu de autoritatile locale, ci de Guvern, informeaza A.M.Press. In favoarea initiativei legislative au votat 34 de senatori, cinci s-au abtinut de la vot, iar 15 au votat "impotriva", nefiind intrunit numarul necesar de voturi pentru adoptarea unei legi cu caracter organic, adica 67 de voturi. Respingerea acestei propuneri a fost insotita de discutii aprinse datorate faptului ca termenul de adoptare tacita era chiar 14 noiembrie. Senatorul PRM, Verginia Vedinas, a declarat in cadrul dezbaterilor ca este de datoria parlamentarilor, care au emis si Legea 112 (prin care le-a fost dat dreptul chiriasilor de a cumpara imobilele in care locuiau - n.r), sa asigure "un acoperis deasupra capului" pentru acesti oameni. Pozitia acesteia a fost intarita si de declaratia senatorului PC, Gavrila Vasilescu. "Trebuie sa facem dreptate la o nedreptate pe care tot Parlamentul a facut-o. Am dat dreptul chiriasilor sa isi cumpere casa. Prin Legea 10, am dat posibilitatea ca actele respective de vanzare-cumparare sa fie anulate. Sunt oameni care au dat bani si apoi au fost aruncati in strada. Daca nu gasim noi o solutie, atunci nimeni nu o va gasi", a spus conservatorul. O alta pozitie a avut presedintele Comisiei Juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs, care a anuntat inca de la inceputul dezbaterilor ca grupul parlamentar al UDMR nu va vota aceasta propunere de modificare a Legii 10. "Din punctul meu de vedere, acele contracte de vanzare-cumparare incheiate in temeiul Legii 112, sunt bune vandute. Noi trebuie sa vorbim doar despre acelea unde Legea 112 nu a fost respectata. Grupul UDMR nu va vota aceasta initiativa legislativa", a spus Eckstein. In ciuda respingerii ei de catre Senat, initiativa legislativa mai are inca sanse sa fie adoptata, in conditiile in care Camera decizionala este Camera Deputatilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.