Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, a facut joi declaratii extrem de dure la adresa Parlamentului Romaniei, vorbind despre o tentativa de reducere a independentei procurorilor. Prezent la ceremonia de inchidere a programului Consolid
Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, a facut joi declaratii extrem de dure la adresa Parlamentului Romaniei, vorbind despre o tentativa de reducere a independentei procurorilor. Prezent la ceremonia de inchidere a programului Consolidarea Societatii Civile, Taubman a atacat decizia Camerei Deputatilor de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

"Bunul simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", a spus Taubman.

"Sunt destul de ingrijorat cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia. Stim ca exista aceste probleme in Romania, exista in orice societate, inclusiv in cea din care provin eu.
Nu este imaginatia noastra; am vazut cu ochii nostri, inclusiv in ultimele saptamani", a mai declarat ambasadorul SUA.

Diplomatul american a afirmat ca, in cadrul unor intalniri avute cu oficiali romani, a fost informat de "impactul negativ" pe care recentele amendamente aduse de Parlament la Codul Penal si cel de Procedura Penala le-ar putea avea asupra derularii anchetelor si a capacitatii procurorilor de a proba acuzatiile "in mod eficace".

Taubaman a atras atentia ca aceste instrumente si tehnici de ancheta pe care parlamentari doresc sa le elimine "sunt exact cele care sunt folosite la scara larga atat in Europa cat si in Statele Unite".

Oficialul american s-a alaturat opiniei exprimate de experti romani si internationali afirmand ca propunerile de amendamente reprezinta "un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie".

Ambasadorul SUA si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca amendamentele aduse de parlamentari "au fost adoptate aproape fara dezbateri, aproape fara consultari cu autoritatile judiciare si cele responsabile de aplicarea legii, aproape fara transparenta sau responsabilitate fata de opinia publica", adaugand ca "poate ca nu ar fi trebuit mers pe astfel de cai scurte in detrimentul parcurgerii unui proces democratic normal si responsabil".

Nicholas Taubman s-a referit si la incercarile Parlamentului de a restrictiona eforturile unei prese libere de a-si exercita rolul legitim in Romania, afirmand ca "legislativul ar trebui sa-si consolideze propriul sentiment al responsabilitatii".

In urma cu o saptamana, Taubman s-a intalnit cu Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, cu acea ocazie exprimandu-si ingrijoarea legata de modificarile aduse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Reamintim ca opinia publica a amendat modificarile modificarile aduse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, acuzand tentativa de reducere drastica a prerogativelor procurorilor. Precizarile ambasadorului "Am vorbit in calitate de prieten al Romaniei, tara care este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite ale Americii. Atunci cand voi observa probleme care ar putea afecta aceasta relatie stransa, voi continua sa imi exprim punctul de vedere. Consider ca opiniile mele au fost clare si le sustin". Cititi aici intreg discursul ambasadorului Taubman>>>


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.