Celebrul roman al lui Harper Lee, 'To kill a mockingbird>> ('Sa ucizi o pasare cantatoare>>), i-a adus acesteia Premiul Pulitzer. Viata unui copil din Alabama in timpul Marii Crize din America este ecranizata de Alan J. Pakula (producator) si Robert
Celebrul roman al lui Harper Lee, 'To kill a mockingbird>> ('Sa ucizi o pasare cantatoare>>), i-a adus acesteia Premiul Pulitzer. Viata unui copil din Alabama in timpul Marii Crize din America este ecranizata de Alan J. Pakula (producator) si Robert Mulligan (regizor). Puteti nota filmul pe www.gardianul.ro, pentru a-l clasa in topul nostru cu cele mai bune productii cinematografice din toate timpurile.

Cuplul Pakula-Mulligan, care, in anii '60, a realizat nu mai putin de sapte filme, este cunoscut ca fiind unul independent si foarte interesat de probleme sociale. Pentru realizarea scenariului acestei ecranizari, Horton Foote a fost rasplatit cu un premiu al Academiei. „Sa ucizi o pasare cantatoare“ este o odisee ce atrage atentia asupra prejudecatilor si nedreptatilor din Alabama anului 1932.

Desi intamplarile sunt vazute prin ochii unei fetite, dar povestite, multi ani mai tarziu, cu vocea lui Kim Stanley, filmul se axeaza pe performantele actoricesti ale lui Gregory Peck, care interpreteaza, aici, personajul lui Atticus Finch. Acesta este eroul exemplar pentru intreaga gama de „salvatori“ pe care actorul i-a jucat. Este vorba de un avocat vaduv, bun la suflet, care apara un tanar de culoare, acuzat pe nedrept ca ar fi violat o femeie alba, starnind furia micului oras sudist in care traieste. Astfel, Finch ofera copiilor sai o dureroasa lectie de curaj si revolta impotriva discriminarii rasiale si a catalogarii.
„Sa ucizi o pasare cantatoare“ este modelul unei ecranizari reusite, care retine din carte detalii aparent nesemnificative, dar, cum este de asteptat, si intamplarile majore, profund emotionante.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.