Camera Deputatilor a decis ieri sa dreaga busuiocul, adica modificarea articolului 195 din Codul Penal prin care jurnalistii putea fi trimisi, in documentare, cåtiva ani, printre „vietasi“. Si asta pentru infractiunea de a fi difuz
Camera Deputatilor a decis ieri sa dreaga busuiocul, adica modificarea articolului 195 din Codul Penal prin care jurnalistii putea fi trimisi, in documentare, cåtiva ani, printre „vietasi“. Si asta pentru infractiunea de a fi difuzat „fara drept“ inregistrari „audio sau video“. In noua forma, se specifica categoriile profesionale care fac obiectul sanctiunilor, ceea ce, potrivit deputatului PSD Eugen Nicolicea, ar inlatura suspiciunile privind o tentativa de cenzurare a ziaristilor in contextul scandalului „caltabosului“.

Camera Deputatilor a adoptat ieri, cu o larga majoritate, o propunere de modificare a Codului Penal ce contine si amendamentul prin care se scot de sub incidenta legii penale ziaristii care publica informatii din dosare penale. Scopul acestei propuneri ar fi, potrivit deputatului PSD Eugen Nicolicea, sa scoata jurnalistii de sub incidenta ultimelor modificari aduse Codului Penal, la propunerea sa. Mai precis, sustine deputatul PSD, pentru ca initiativa sa initiala a dat nastere la interpretari, s-a decis ieri in mod explicit ca ziaristii sa nu mai poata fi trasi la raspundere dac a publica informatii din dosare penale, de orice fel, inclusiv sub forma audio-video.

Ziaristii au fost disculpati
In noua forma a Codului Penal, dupa modificarea art. 195, numai functionarii (de exemplu procurorii)printre ale caror responsabilitati explicite se numara pastrarea secretului si a a confidentialitatii informatiilor vor fi pedepsiti daca isi incalca aceste atributii de serviciu. In forma veche a articolului 195 Cod Penal, nu se specifica vreo categorie de persoane asupra carora se aplica pedeapsa penala pentru divulgarea continutului unor convorbiri sau interceptari. Potrivit NewsIn, Nicolicea isi declarase, inca de saptamana trecuta, intentia de a elimina orice suspiciuni si de a dezminti acuzatii precum cele formulate de Clubul Roman de Presa privind o posibila tentativa de a cenzura jurnalistii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.