Furtuna de duminica trecuta a provocat o situatie fara precedent in Marea Azov si Marea Neagra. In doar o zi, patru nave s-au scufundat, alte sase au fost blocate, iar doua petroliere au fost accidentate. Cel putin 2.000 de tone de pacura s-au revar
Furtuna de duminica trecuta a provocat o situatie fara precedent in Marea Azov si Marea Neagra. In doar o zi, patru nave s-au scufundat, alte sase au fost blocate, iar doua petroliere au fost accidentate. Cel putin 2.000 de tone de pacura s-au revarsat in mare. Pe vasele scufundate se gasesc peste sapte tone
de sulf.

Potrivit celor mai noi informatii, 13 nave au fost afectate de furtuna, declansata la sfarsitul saptamanii trecute in Marea Neagra. Autoritatile rusesti continua operatiunile de cautare a celor 20 de marinari dati disparuti in urma naufragiului. Militarii rusi vor lucra la curatarea malurilor si a apelor Marii Negre si Marii Azov. Acestea au fost poluate cu peste 1.000 tone de produse petroliere si peste 6,8 mii tone de sulf.

“Curatam plaja, apa si scoatem titeiul care a mai ramas in cisterna avariata”, a declarat, ieri, Oleg Mitvol, director-adjunct al Agentiei ruse pentru Mediu, Rosprirodnadzor. Mitvol a precizat ca 730 de persoane au fost mobilizate pentru a curata plajele, dintre care 500 sunt militari. “Daca aceasta pata de 2.000 de tone continua sa se deplaseze spre Marea Azov, se vor inr egistra grave consecinte asupra mediului. Ecosistemul marii este fragil“, a adaugat Mitvol. “Rezolvarea acestei probleme poate dura cativa ani. Petrolul este o substanta grea si se depune pe fundul marii“, a explicat Mitvol. “Este un dezastru ecologic foarte grav”, a adaugat el.

Pentru a evita aceasta situatie, autoritatile vor instala un dig de protectie in zona stramtorii Kerci, acolo unde produsele petroliere care s-au scurs in urma avarierii navelor au format o pata de peste 800 de metri. “Efectele acestei poluari vor fi resimtite inca mult timp de acum incolo”, sustin mai multi ecologisti. Potrivit echipelor de salvare, trei persoane au murit din cauza furtunii care s-a abatut asupra stramtorii Kerci. Ministerul pentru situatii exceptionale de la Moscova nu exclude posibilitatea unor noi accidente, din cauza vantului puternic din Marea Neagra, in special in zona Krasnodar. Meteorologii au anuntat, pentru urmatoarele zile, ploi puternice, vant de pana la 29 metri pe secunda si valuri de pana la 2-4 metri. Furtuna de duminica trecuta a provocat o situatie fara precedent in Marea Azov si Marea Neagra. In doar o zi, patru nave s-au scufundat, altele sase au fost blocate, iar doua petroliere au fost accidentate. Cel putin 2.000 de tone de pacura s-au revarsat in mare. Pe vasele scufundate se gasesc alte peste sapte tone de sulf.

Plaje pline cu animale moarte
Aproape 9.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.