Dupa aproape 8 ani de la depistarea uneia dintre cele mai mari tepe din administratia publica, pentru care un primar bucurestean a fost si arestat, s-a reusit recuperarea unei parti din acel jaf. Tribunalul Bucuresti a dat recent o hotarare prin car
Dupa aproape 8 ani de la depistarea uneia dintre cele mai mari tepe din administratia publica, pentru care un primar bucurestean a fost si arestat, s-a reusit recuperarea unei parti din acel jaf. Tribunalul Bucuresti a dat recent o hotarare prin care obliga firma Comprest 3399 Import Export sa plateasca 1,2 milioane de dolari, ca despagubire pentru preluarea abuziva a Pietii Sudului. Firma cu pricina este exact cea fondata de cei 31 de consilieri locali de pe vremea primarului Marin Lutu, la care se adauga una dintre fetele acestuia si secretarul primariei. Dupa arestarea lui Lutu a urmat un sir interminabil de procese, fara ca statul sa mai recupereze vreun leu din ce palmasera consilierii. In apararea mafiei pietelor au sarit in tot acest timp politisti, procurori si chiar persoane din administratia publica.

Jaful facut pe seama Pietii Sudului a inceput inca din 1997, dupa ce Consiliul General al Bucurestiului a hotarat ca primariile de sector pot organiza licitatii pentru reconstructia, modernizarea si administrarea pietelor. A fost momentul in care consilierii locali ai sectorului 4 au simtit mirosul banului. Un an mai tarziu, primarul Mar in Lutu a aprobat pentru Piata Sudului un caiet de sarcini diferit fata de toate celelalte piete din sector. Acolo s-a inscris si firma la care actionari erau exact cei 31 de consilieri locali din sector, alaturi de fata primarului. Cum era firesc, nu s-a pus nici un moment problema asupra celui care va castiga aceasta licitatie. Nici o alta companie nu a putut sa bata in licitatie firma alesilor.

Consilierii si-au aprobat propria afacere
Manaria care a facut mai tarziu obiectul mai multor dosare penale a fost consfintita in prima sedinta de consiliu. A fost redactat un contract prin care firma Comprest 3399 Import Export se obliga sa construiasca si sa modernizeze pe cheltuiala sa intreaga piata agroalimentara si sa plateasca lunar Primariei sector 4 aproape jumatate din profitul sau. Contractul respectiv a fost prezentat pentru aprobare in sedinta Consiliului local din 28.10.1999. Acolo, cei 31 de consilieri au hotarat sa il abiliteze pe primar sa aprobe contractul de asociere. ~sta a fost gestul pentru care Lutu avea sa fie arestat si mai apoi condamnat. Consilierii nu ar fi putut sa aprobe asa ceva, pentru ca aveau un interes patrimonial in acest sens.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.