Parlamentul European voteaza miercuri o rezolutie privind, printre altele, expulzarea cetatenilor romani din Italia.

Parlamentul European urma sa dezbata luni seara aplicarea Directivei comunitare privind dreptul cetatenilor UE de a se misca si a se stabili liber oriunde pe teritoriul Uniunii. Urma sa fie abordata si problema decretului adoptat de Roma referitor la expulzarea imigrantilor periculosi si la situatia romanilor din Italia. Franco Frattini, comisarul pentru Justitie, reprezenta Comisia Europeana in cadrul discutiilor. Ironia sortii face ca Directiva privind libera circulatie a cetatenilor comunitari in interioriul UE, discutata de Europarlament, pe care guvernul Prodi o critica acum, a fost adoptata in 2004, cind presedinte al Comisiei Europene era acelasi Romano Prodi. Decizia includerii acestui subiect pe ordinea de zi a legislativului a fost luata joia trecuta, europarlamentarii Adina Valean (PNL) si Adrian Severin (PSD) sustinind, din partea grupului roman, oportunitatea discutarii problemelor din Italia. Miercuri va fi votata in plen o rezolutie asupra acestui subiect.

Tot ieri, José Manuel Durão Barroso, presedintele Comisiei Europene, s-a deplasat la Roma pentru a discuta cu premierul Romano Prodi despre modalitatea in care guvernul italian a abordat in ultima vreme problema imigrantilor.

Incidentele violente avind romani drept victime continua in Italia. In noaptea de duminica spre luni unul dintre conationalii nostri a fost atacat cu cutitul. Romanul respectiv a ajuns la spital in stare de inconstienta, iar politia ii cauta pe agresori. In urma cu o zi, alt cetatean roman, Marian Buzatu, a fot gasit impuscat mortal in apropiere de Napoli. Politia sustine ca ar fi putut fi impuscat de un grup de conationali, cu care a intrat in conflict privind impartirea prazii dintr-un jaf. Intre timp, provincia Treviso a anuntat ca pregateste expulzarea a 40 de cetateni romani.