Descoperirile arheologice ale unei asezari europene arata ca femeile se imbraca pentru a impresiona de cel putin 7500 de ani. Descoperirea este rezultatul excavatiilor recente din situl in care a fost gasita parte din civilizatia Vinca, una din cele
Descoperirile arheologice ale unei asezari europene arata ca femeile se imbraca pentru a impresiona de cel putin 7500 de ani. Descoperirea este rezultatul excavatiilor recente din situl in care a fost gasita parte din civilizatia Vinca, una din cele mai mari din Europa preistorica. Este vorba despre o metropola ai caror locuitori erau sofisticati si aveau inclinatii puternice inspre arta si moda, spun arheologii. O asezare neolitica, descoperita intre rauri, munti si paduri de pe teritoriul Serbiei de astazi, arata ca femeile din acele vremuri purtau fuste scurte si iubeau arta. “Tinerele se imbracau provocator, la fel ca cele din ziua de astazi, cu tricouri si fuste scurte si purtau bratari la mana”, a explicat Julka Kuzmanovic-Cvestkovic. Tribul care a trait intre 5400 si 4700 inaintea erei noastre se ocupa cu comertul, arta si metalurgia. Mai mult, in apropierea asezarii a fost gasit un izvor termal, care ar putea fi dovada celui mai vechi spa din Europa. Una din cele mai impresionante descoperiri a fost o trusa de unelte de metal, multe din ele continand cupru. “Acest lucru ar putea insemna ca momentul descoperirii cuprului este cu c el putin 500 de ani mai devreme decat se credea”, a spus Kuzmanovic. Cuprul marcheaza prima utilizare a metalelor de catre oameni. Se pare ca dateaza de prin al patrulea mileniu inaintea erei noastre in sud-estul Europei si chiar mai devreme in Orientul Mijlociu. Civilizatia Vinca a locuit pe teritoriile care acum partin Bosniei, Serbiei, Rusiei, Romaniei si Macedoniei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.