Italia ar putea modifica decretul-lege privind expulzarile pe motive de siguranta publica la presiunea UE. Multe din repatrieri
s-au facut ilegal, fara a se respecta dreptul la apel. Parlamentul European dezbate o rezolutie in acest sens, intr
Italia ar putea modifica decretul-lege privind expulzarile pe motive de siguranta publica la presiunea UE. Multe din repatrieri
s-au facut ilegal, fara a se respecta dreptul la apel. Parlamentul European dezbate o rezolutie in acest sens, introdusa de socialisti. Jocurile politice nu insa facute la Strasbourg, votul fiind asteptat joi. Numerosi parlamentari romåni au lipsit, fiind in campanie electorala pentru europarlamentare. Analiza asupra decretului italian elaborata de Guvernul romån releva trei deficiente in raport cu legislatia europeana care dau posibilitatea unor abuzuri. PSD si PD au cerut demisia ministrului de externe Adrian Cioroianu. Cioroianu a facut ieri o noua gafa, spunånd ca trimiterea infractorilor in desert nu se va face „prea curånd”.

Italia este dispusa sa modifice decretul-lege cu privire la expulzarea comunitarilor „periculosi”, in conformitate cu instructiunile Comisiei Europene, a declarat, ieri, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, dupa intrevederea avuta cu ambasadorul italian Daniele Mancini. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s- a intalnit, ieri, la Roma, cu premierul Romano Prodi pentru a clarifica situatia. Tensiunile au ramas mocnite, in ciuda declaratiilor cu tenta pozitiva. Ca urmare a evenimentelor din Italia, Parlamentul European a inceput ieri dezbaterile pe marginea circulatiei libere in UE. Socialistii europeni au elaborat o rezolutie in acest sens, care va fi supusa, probabil joi, votului. „Trebuie sa coagulam majoritatea liberalilor, verzilor si stangii europene”, ne-a declarat europarlamentarul PSD Adrian Severin. Exista insa si riscul sa apara alti doritori de rezolutii, cum ar fi verzii sau popularii, dar cu o pozitie antiimigratie.

Ministrul de externe tine la gafele sale
Ministrul de externe Adrian Cioroianu a declarat ieri ca afirmatiile sale privind expulzarea infractorilor in desert au fost „neinspirate”, iar acest lucru nu se va intampla „prea curand”. Explicatiile nu au facut decat sa creeze o nebuloasa. Dupa incidentul in care un roman de etnie rroma a fost acuzat ca a ucis-o pe italianca Giovanna Reggiani, Cioroianu a facut o afirmatie socanta: „(...)ma gandeam daca nu cumva puteam cumpara un teren in desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care... astfel de oameni ne fac de ras”. Reprezentantii organizatiei Romani Criss au depus, ieri, o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu afirmatiile lui Adrian Cioroianu.

Centrul Wiesenthal, la unison cu PSD
Cioroianu a negat ieri ca i s-a cerut premierului demisia sa de catre mai multi oficiali europeni, asa cum a afirmat vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu. „ Pe masa premierului sau a mea nu au venit astfel de solicitari”, a declarat ministrul. Raspunzand la o intrebare, el nu a exclus insa o cerere informala. „ Bun, atunci se fac verbal, dar scripta manent, verba volant”, a raspuns Cioroianu. In scrisoarea Centrului Simon Wiesenthal, la care a facut referire Diaconescu, prin care se solicita demisia lui Cioroianu, se arata insa ca demersul este sprijinit de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si directorul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) Christian Strohal. Replica organizatiei nu s-a lasat asteptata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.