Un pescador romanesc s-a scufundat la sfarsitul saptamanii trecute in Portul Midia, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si a unor probleme tehnice, in urma accidentului capitanul vasului decedand, iar un alt marinar fiind ranit. Pescador
Un pescador romanesc s-a scufundat la sfarsitul saptamanii trecute in Portul Midia, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si a unor probleme tehnice, in urma accidentului capitanul vasului decedand, iar un alt marinar fiind ranit. Pescadorul Yldirimlar 1 s-a scufundat, sambata dimineata, in jurul orei 07.00, langa digul de nord al Portului Midia, dupa ce echipajul anuntase inaintea tragediei ca vasul se afla in deriva, cu motorul defect si cabina sfaramata din cauza valurilor puternice.
Nava de 47,5 tone si 19 metri lungime a fost surprinsa de o furtuna in cursul noptii, in timp ce efectua un mars de la Sulina catre Portul Midia. "In jurul orei 07.10 nava s-a scufundat partial la cateva sute de metri de digul de nord, in conditii meteorologice nefavorabile, cu vant de peste 60 kilometri pe ora din nord-est si valuri de 5-6 metri in larg", a spus Alexandru Mezei, directorul Capitaniei Zonale Constanta. Imediat, autoritatile portuare au trimis in sprijinul marinarilor, care au stat aproximativ trei ore in apa, remorcherul Alexandria 5, operatiunea de salvare fiind extrem de dificila din cauza vantului si a valurilor puternice. Cu toate acestea, echipele de interventie i-au gasit pe trei dintre marinari in apa, legati unui de celalalt reusind sa ii urce la bord si sa ii aduca la mal pentru a fi transportati la spital.
Cei trei erau constienti si au fost dusi de urgenta cu trei ambulante la Spitalul de Urgenta pentru ingrijiri medicale. Dupa salvarea celor trei marinari, remorcherul Alexandria 5 a fost nevoit sa revina la mal intrucat, potrivit capitanului Ion Iordache, din cauza furtunii nu se putea naviga in siguranta vasul lovindu-se, de altfel, de doua ori de nisip.
Stop cardiorespirator
La locul accidentului autoritatile portuare au trimis un alt doilea remorcher, Expres 2000, care a plecat in ajutorul celui de-al patrulea marinar aflat la bordul pescadorului. Comandantul remorcherului Expres 2000, Constantin Neamtu, a povestit ca, Adrian Ortensiu Melincovici, capitanul vasului Yldirimlar 1, a fost gasit in stare de constienta si inota, desi valurile erau mari. Dupa mai multe incercari de a-l aduce la bord, operatiunea a reusit. Marinarul a fost adus la mal si preluat de un echipaj de la ambulanta care a inceput resuscitarea acestuia si ulterior a decis transportarea lui la spital. Adrian Melincovici a fost dus in stare de soc hipotermic la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, unde a decedat in urma unui stop cardiorespirator. Potrivit Rompres, viata comandantului nu a mai putut fi salvata din cauza degradarii accentuate a organismului, marinarul petrecand mai multe ore in apa rece, pana cand a fost recuperat de nava de interventie. Purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Florian Stoian, a declarat ca pacientului i s-au facut manevrele de resuscitare, dar acesta nu a mai putut fi salvat. Dr. Stoian a adaugat ca unul dintre ceilalti marinari aflati la bordul pescadorului se afla internat la sectia de terapie intensiva sub supraveghere medicala, starea lui fiind stabila. Ceilalti doi marinari se afla in afara oricarui pericol.
In urma primelor cercetari, specialistii au stabilit ca pescadorul s-a scufundat din cauza vremii nefavorabile si a unor probleme la motor. Cercetarile sunt continuate de lucratorii Serviciului Cercetare din cadrul Capitaniei Zonale Constanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.