Un muzician italian sustine ca a descoperit note muzicale, codate in cadrul picturii murale a lui Leonardo Da Vinci, “Cina cea de taina”. Potrivit lui Giovanni Maria Pala, este posibil ca artistul renascentist sa fi realizat alaturi cele
Un muzician italian sustine ca a descoperit note muzicale, codate in cadrul picturii murale a lui Leonardo Da Vinci, “Cina cea de taina”. Potrivit lui Giovanni Maria Pala, este posibil ca artistul renascentist sa fi realizat alaturi celebra pictura si o compozitie muzicala sobra. “Pare un recviem, un fel de coloana sonora a picturii, care accentueaza sacrificiul lui Iisus”, spune muzicianul. Pictata intre 1494 si 1498 in biserica milaneza Santa Maria delle Grazie, “Cina cea de taina” suprinde un moment cheie din povestea biblica: ultima cina a lui Iisus cu cei 12 Apostoli, inainte de arestul si crucificarea sa. Pala este un muzician de 45 de ani, care locuieste aproape de orasul italian Lecce. A inceput sa studieze pictura lui Leonardi Da Vinci in anul 2003, dupa ce i-a auzit pe cercetatori sustinand ca artistul a ascuns in pictura sa o compozitie muzicala. “Nu am mai auzit nimic despre acest subiect de atunci si, ca muzician, am vrut sa aflu despre ce este vorba”, explica Pala. Intr-o carte lansata vineri in Italia, Giovanni Maria Pala explica modul in care elemente din pictura care au valoare simbolica in teolog ia crestina pot fi interpretate ca semne muzicale. Primul lucru pe care l-a descoperit muzicianul au fost cele 5 linii ale intervalului muzical, iar dupa aceea a observat ca feliile de paine de pe masa si mainile intinse ale lui Iisus si ale Apostolilor pot reprezenta fiecare o nota muzicala. Specialistul spune ca acest lucru se potriveste perfect cu explicatia crestina, conform careia painea reprezinta corpul lui Hristos, iar mainile sunt folosite pentru a binecuvanta mancarea. Dar notele nu au prins nicio semnificatie pana cand Pala nu a realizat ca intervalul trebuie citit de la dreapta la stanga, exact in stilul in care scria Da Vinci. Muzicianul sustine ca mai sunt si alte elemente in pictura care arata ritmul lent al compozitiei muzicale si durata fiecarei note.

Ipoteza plauzibila


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.