Proiectul Mall Obor a fost obiectul unei campanii mass-media foarte dure, inca de la lansarea sa. Nici comerciantii din Piata Obor nu au fost sustinatorii acestui proiect, ei recurgand atat la justitie cat si la proteste, unele chiar violente. Pentr
Proiectul Mall Obor a fost obiectul unei campanii mass-media foarte dure, inca de la lansarea sa. Nici comerciantii din Piata Obor nu au fost sustinatorii acestui proiect, ei recurgand atat la justitie cat si la proteste, unele chiar violente. Pentru Neculai Ontanu si grupurile Puiu Popoviciu - NIRO si Bittner - Petrache - Cocos, cei care pusesera ochii pe zona Obor, nu au contat insa nici presa, nici opinia publica. Cel putin, nu au contat pana de curand. Seria de ilegalitati savarsite de administratia Ontanu pentru favorizarea celor doua grupuri a intrat insa, pana la urma, in atentia organelor de ancheta.

Acum cateva luni, in plina campanie media impotriva proiectului Mall Obor, am fost contactati de surse foarte bine informate in ceea ce priveste proiectul respectiv. Aceste surse ne-au declarat ca nu se intentioneaza deloc finalizarea proiectului, ci se va recurge la o schema ingenioasa, in urma careia proiectul sa fie stopat din cauze neimputabile acestora si in asa fel incat administratia sa fie nevoita sa le plateasca despagubiri.

Esec cu premeditare
Lucrari le la proiect au demarat in forta la inceputul lunii octombrie. Piata Obor a fost evacuta in forta, inclusiv cu ajutorul gazelor lacrimogene. A urmat o operatiune rapida de demolare a tarabelor si halelor si de curatare a terenului. Dupa modul in care pornisera, se parea ca mallul va fi terminat in cateva luni. Surpriza insa: dupa ce au sapat un pic cu un excavator, muncitorii au disparut si se pare ca nici nu se vor mai intoarce. Surse confidentiale din interiorul Primariei sectorului 2 ne-au declarat ca s-au facut sapaturi doar pentru a se decoperta terenul de deasupra canalului colector si a magistralei de apa apartinand Apa Nova.
Daca se va aplica scenariul despre care am fost informati acum cateva luni, urmeaza ca investitorii sa invoce „descoperirea“ acestor retele de apa si canalizare ca motiv pentru stoparea proiectului. In contractul de parteneriat public privat incheiat intre investitori si Consiliul Local al sectorului 2, articolul 35.4 este dedicat conditiilor de incetare a contractului „ ca urmare a unui Eveniment Advers“. „Partile convin, de comun acord, ca 'Eveniment Advers>> inseamna un eveniment, situatie, circumstanta sau stare de natura a impiedica realizarea proiectului, altele decat cele reglementate la cazurile de forta majora si care pun partile in imposibilitatea executarii contractului, anuleaza contractul sau suspenda executarea lui cu mai mult de 12 luni (existenta unor vestigii arheologice pe amplasament pentru care autoritatile competente dispun incetarea sau suspendarea lucrarilor, conform art. 28 pct. 28.5 din prezentul contract; existenta unor retele sau utilitati necunoscute pentru care nu poate fi identificata nici o solutie tehnica de deviere, care fac imposibila realizarea constructiilor). (...


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.