Faptele de terorism ale sistemului comunist nu reprezinta o iluzie cum ar fi inclinati unii sa creada. Informatiile publicate, ieri, de ziarul „Gardianul“ incep sa prinda contur.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismu
Faptele de terorism ale sistemului comunist nu reprezinta o iluzie cum ar fi inclinati unii sa creada. Informatiile publicate, ieri, de ziarul „Gardianul“ incep sa prinda contur.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a depus, ieri, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, o sesizare penala in care ii acuza pe generalul de securitate Nicolae Plesita si pe alti cinci fosti diplomati ai Ambasadei Republicii Socialiste Romania la Bonn de fapte de terorism. In comunicatul remis presei de Institut se arata ca cei cinci diplomati acuzati de terorism sunt Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu.

Scopul: lichidarea fizica
Reprezentantii IICCR sustin ca prin faptele de terorism, cei sase ar fi urmarit lichidarea fizica a unora dintre opozantii regimului comunist si provocarea de teama si panica in randul celorlalti contestatari sau potentiali contestatari ai acestui regim. Acuzatiile aduse in plangerea penala se refera la savarsirea infractiunilor de omor deosebit de grav si tentativa la aceasta infractiune, lipsire de libertate in mod ilegal, vatamare corporala grava, abuz in serviciu, nerespectarea regimului materialelor explozive, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

CNSAS, CIA, STASI, AVH
Acuzatiile sunt argumentate cu documente de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Central Intelligence Agency (CIA), STASI (fosta Securitate comunista est-germana), AVH (Securitatea comunista ungara), cu adrese oficiale, cu marturii din diferite surse sau articole din media.

Dispozitive explozive
Potrivit IICCR, documentele se refera „la plasarea, in februarie 1981, a unor dispozitive explozive in coletele expediate catre trei cunoscuti contestatari ai regimului comunist (Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu), cu intentia de a cauza moartea sau vatamarea corporala grava a acestora“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.