Dosarul de cadre al actualului sef al liberalilor gorjeni dezvaluie cum acesta incerca sa scape de o amenda a Militiei folosindu-se de functia de sef al cooperativei de partid.

Nicolae Ceausescu l-a decorat pe Dan Ilie Morega
pentru activitatea desfasurata in slujba constructiei
socialismului multilateral dezvoltat Dupa revolutie, traseist politic, doctor la o universitate obscura din Republica Moldova, sef la FPS, prefect si, pentru doua zile, consilier al ministrului de Control. Inainte de ’90, fruntas UTC, sef al Cooperatiei din Gorj, doctor in economie si Erou al Muncii Socialiste. Pina sa ajunga baron liberal de Gorj, Dan Ilie Morega a stiut, de bine, de rau, sa se descurce si inainte de 1989. O confirma si dosarul sau de cadre din arhiva Comitetului Central al PCR, Sectia Cadre, prezentat astazi in exclusivitate de Cotidianul, unul din care nu lipsesc picanteriile.

Potrivit unei note din dosar, in 1970, pe vremea cind era economist la Unitatea de intretinere si reparatii auto din cadrul Sectiei gospodariei de partid a Comitetului Judetean Gorj, Morega a fost sanctionat cu „vot de blam" si mutat disciplinar la o intreprindere a Cooperatiei de consum din judet. Motivul: acesta ar fi luat din unitate doua cauciucuri de masina pe care le-ar fi platit la pretul de fabrica, si nu la pretul cu amanuntul. Adica ceva mai ieftin. Sanctiunea avea sa ii fie ridicata abia dupa doi ani.

Nu avea sa fie singurul episod care ar fi putut prefigura vocatia postdecembrista de baron local a lui Morega. Cinci ani mai tirziu, in 1975, pe vremea cind era sef la Cooperativa de consum zonala din Tirgu-Jiu, Dan Ilie Morega a fost amendat de organele de militie cu 250 de lei pentru depasirea vitezei legale.

Gestul militienilor l-ar fi scos din pepeni pe seful cooperativei, care nu a ezitat sa ameninte organele de ordine ca va distruge procesul-verbal. „Eu sint seful acestei intreprinderi si voi avea grija sa fie pierdut acest act", avertiza acesta. Pentru amenintarile sale, Morega avea sa fie dat la rubrica „Fapt divers" din ziarul „Scanteia".

Contactat de Cotidianul, actualul presedinte al liberalilor gorjeni nu-si mai aminteste prea bine cele doua episoade. Nu mai stie prea bine nici macar citi ani avea in 1970. „Nu imi mai amintesc. Va dati seama, aveam 21-22 de ani." Avea de fapt 24. Ceva-ceva tot isi mai aduce aminte insa: ca i s-a tras de la faptul ca ar fi refuzat sa devina colaborator al Securitatii. „Stiu ca ceea ce am luat am luat legal si se pare ca seful Sectiei gospodarie de partid a vrut sa ma inlature pentru ca nu am vrut sa semnez un angajament. Un angajament ca voi spune tot ceea ce se intimpla, ca voi spune cine vine, ce face si asa mai departe", ne-a declarat Morega.

Despre episodul cu amenda la militie si amenintarile spune ca este „total gresit". „Nu aveam cum sa distrug. Eu, pe timpul respectiv, nu puteam da in judecata organele de militie. Cum puteam eu sa intervin la nivelul militiei Bacau, sau mai stiu eu care? Dar, in acelasi timp, stiu ca am platit amenda, mi-a venit pe stat si am platit-o", sustine Morega.In rest, cele opt pagini ale dosarului de cadre al celui care avea sa prinda revolutia din 1989 in fruntea Uniunii Judetene a Cooperativelor de Productie (UJECOOP Gorj) sint pline de evaluari elogioase. „Militeaza permanent pentru dezvoltarea bazei materiale dind dovada de o buna pregatire si competenta profesionala, manifestind intransigenta fata de lipsuri si neajunsuri, promovind un spirit de munca si conducere colectiva. Este perseverent si ambitios, preocupat de imbunatatirea activitatii profesionale", se arata intr-o fisa de apreciere din anul 1988, intocmita de cadristul de la UJECOOP.

Traseist politic Decorat inainte de ’89 de Ceausescu, Dan Ilie Morega nu avea sa fie afectat deloc in ascensiunea sa politica de diversele schimbari de regim de dupa 1990. Asta si pentru ca a sarit rapid dintr-un partid in altul, de la stinga la dreapta, de la PDSR la ApR, PSD, PRM, PNL Cimpeanu si, in cele din urma, PNL. In 2000, pina sa ajunga subordonatul pe linie de partid al lui Tariceanu, Morega il punea la zid, intr-o carte, pe actualul premier. „Poti oare sa nu-ti pui intrebarea daca domnii ministri Tariceanu si Berceanu judeca cu altceva decit cu capul?", se intreba retoric Morega. Tariceanu nu a uitat, se pare, acel episod, astfel ca, in vara lui 2006, la cererea sa, Morega a fost inlocuit din functia de consilier al ministrului Controlului de atunci, Cristian David, la doar doua zile dupa numire. Liderul liberal a simtit nevoia sa se puna bine si cu Cel de Sus si, gratie donatiilor facute bisericii din Pades, s-a vazut pictat pe zidurile acesteia. Cu mina pe inima, curat ca un sfint. In primavara acestui an, DNA s-a autosesizat in cazul lui Morega, dupa ce presa a dat publicitatii o serie de inregistrari audio in care acesta le-ar fi reprosat mai multor sefi de institutii publice din judet ca nu au strins suficienti bani pentru campania europarlamentara a partidului. Numele lui Dan Ilie Morega a aparut si in recentul dosar de la DNA al ministrului Muncii, Paul Pacuraru.

Cum se ia la trinta Dan Ilie Morega cu mafia gorjeana aflati pe www.cotidianul.ro/select