Autoritatile italiene trebuie sa aplice legea in cazul delincventilor romani la fel cum o fac in cazul infractorilor italieni. Simplul fapt de a fi roman nu poate deveni dintr-o data o infractiune in Italia, comenteaza The Wall Street Journal monitor
Autoritatile italiene trebuie sa aplice legea in cazul delincventilor romani la fel cum o fac in cazul infractorilor italieni. Simplul fapt de a fi roman nu poate deveni dintr-o data o infractiune in Italia, comenteaza The Wall Street Journal monitorizat de Rompres, referindu-se la expulzarile in masa aplicate in ultimele zile romanilor din Italia.

Din cauza acestor actiuni, publicatia americana compara Italia cu Rusia sau Zimbabwe, vorbind de deportari in masa ale unei minoritati umilite, de daramarea mahalalelor unde traiesc acesi minoritari si de demonizarea etnica in scopuri politice. Desi criminalii trebuie pedepsiti, afirmatii dure facute de politicieni despre deportarea a zeci de mii de cetateni UE reprezinta o incercare regretabila de a conduce un val de sentimente anti-imigranti in crestere pe teritoriul european.

Gianfranco Fini, liderul formatiunii Alianta Nationala, unul din aliatii fostului premier Silvio Berlusconi, a cerut "expulzarea imediata a 20.000 de imigranti", sustinand totodata ca partidul sau nu va sustine decretul de urgenta privind expulzarile adoptat de guvernul Prodi daca nu va fi facut mai dur.

Dar, conform unei directive a UE in domeniu, persoanele care urmeaza sa fie expulzate trebuie sa primeasca un avertisment cu o luna inainte si au dreptul la recurs. Cu alte cuvinte, este aproape imposibil sa expulzezi 20.000 de imigranti "imediat" asa cum cere Fini, respectand in acelasi timp legislatia UE, remarca The Wall Street Journal, avertizand in legatura cu politicienii ambitiosi care incearca sa faca din acest caz o problema legata de nationalitate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.