Directia generala pentru energie si transport a Comisiei Europene a dat unda verde pentru construirea centralei nucleare de la Belene, din nordul Bulgariei, situata la 100 de kilometri de Bucuresti, cu utilizarea reactoarelor furnizate de compania ru
Directia generala pentru energie si transport a Comisiei Europene a dat unda verde pentru construirea centralei nucleare de la Belene, din nordul Bulgariei, situata la 100 de kilometri de Bucuresti, cu utilizarea reactoarelor furnizate de compania rusa Atomstroyexport, informeaza agentiile bulgare BTA si Novinite, citate de Rompres.

Comisia Europeana a fost notificata anterior in legatura cu acordul semnat in 2006 intre Compania nationala bulgara de electricitate (NEK) si Atomstroyexport.

NEK va detine 51% din compania care va construi si opera noua centrala, restul de 49% fiind scos la licitatie intre societatile CEZ (Cehia), E.ON si RWE (Germania), Electrabel (Belgia) si Enel (Italia).

Bulgaria poate inainta acum cererea pentru un imprumut de 300 milioane de euro catre agentia europeana Euratom. Un imprumut similar este vizat de la Banca Europeana de Investitii.

Costurile totale ale constructiei centrale, care va avea doua reactoare de 1000 MW de generatia a treia, fabricate de Atomstroyexport, sunt estimate la 4 miliarde de euro.
Constructia centralei a fost contestata de mai multe organizatii ecologiste, in principal de Greenpeace.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.