Comisia Europeana atrage atentia ca Romania si Bulgaria nu au inregistrat suficiente "rezultate concrete" in combaterea coruptiei. Observatia este prezenta in raportul anual privind extinderea UE, care astazi va fi dat publicitatii. "Cele doua tari a
Comisia Europeana atrage atentia ca Romania si Bulgaria nu au inregistrat suficiente "rezultate concrete" in combaterea coruptiei. Observatia este prezenta in raportul anual privind extinderea UE, care astazi va fi dat publicitatii. "Cele doua tari au inregistrat unele progrese, de la aderarea lor, in reformarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei, iar in Bulgaria in lupta impotriva crimei organizate", scrie in documentul respectiv, a carui copie a fost obtinuta de AFP, citata de Mediafax. "Desi s-au facut multe lucruri, sunt necesare mai multe rezultate concrete, in special in combaterea coruptiei si crimei organizate", se precizeaza in documentul respectiv.
Dupa aderare, cele doua tari au ramas sub o supraveghere fara precedent in mai multe domenii in care persista lacune, pentru a se asigura continuarea reformelor. Prin urmare, Comisia Europeana intocmeste un raport la fiecare sase luni privind progresele celor doua tari si poate decide activarea in urmatorii trei ani a "clauzelor partiale de salvgardare", adica impunerea unor sanctiuni, cum ar fi nerecunoasterea de catre alte state a deciziilor justitiei bulgare si romane, sau inghetarea anumitor fonduri europene. De altfel, pana vineri, 9 noiembrie, oficialii de la Bucuresti trebuie sa faca dovada ca au remediat problemele din sistemul de gestionare si control al fondurilor acordate agricultorilor. Daca raspunsul nu este multumitor, CE va decide reducerea cu 25 la suta a fondurilor pentru agricultura destinate Romaniei.Pe termen scurt, CE nu ia in calcul o noua extindereExecutivul european nu prevede noi aderari la blocul comunitar decat pe termen mediu sau lung. "Statele din Balcani si Turcia vor beneficia de perspectiva de a deveni membri ai UE imediat ce vor indeplini conditiile stabilite. Dat fiind stadiul actual de pregatire a acestor tari, aderarea lor urmeaza sa aiba loc pe termen mediu sau lung", se mai arata in raportul citat.
Referitor la statele balcanice (Croatia, Macedonia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si Serbia), CE atrage atentia ca "procesul de reforma a incetinit" in cursul anului 2007. Executivul european insista asupra ameliorarii sistemelor judiciare si a luptei impotriva coruptiei. Potrivit documentului citat, "coruptia ramane larg extinsa si adanc inradacinata in societate". Şi, desi in toate tarile balcanice au fost luate masuri, acestea nu sunt proportionale cu magnitudinea problemelor existente.
In privinta Turciei, care a demarat negocierile de aderare in octombrie 2005, CE arata ca statul a inregistrat "progrese limitate" in cadrul procesului de reforme in cursul anului 2007. "Sunt necesare eforturi suplimentare in special in materie de libertate de expresie, de control civil asupra armatei si de drepturi ale comunitatilor religioase altele decat cele musulmane", se precizeaza in raportul citat.
Informatii despre acest document au fost publicate si pe site-ul euobserver.com. Potrivit sursei citate, CE lauda statele balcanice pentru performantele economice inregistrate in ultima perioada. Dar atrage atentia ca pe viitor mai sunt necesare unele eforturi pentru imbunatatirea mediului de afaceri si scaderea somajului. Oficialii de la Bruxelles reafirma ca Croatia, cotata cu cele mai mari sanse sa adere la "clubul european", ar putea sa fie un exemplu pentru celelalte state aspirante. "Anul viitor este crucial pentru consolidarea procesului de tranzitie din statele balcanice", se precizeaza in raportul CE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.