La nivel planetar, toti mai multi oameni, indiferent de varsta, sufera de diabet. Frecventa in crestere a imbolnavirilor confera maladiei un ingrijorator caracter epidemiologic. In Romania se depisteaza anual peste 50.000 de cazuri noi, dintre care 2
La nivel planetar, toti mai multi oameni, indiferent de varsta, sufera de diabet. Frecventa in crestere a imbolnavirilor confera maladiei un ingrijorator caracter epidemiologic. In Romania se depisteaza anual peste 50.000 de cazuri noi, dintre care 2.000 la copii.Recunoscuta ca o boala populationista, cu peste 246 de milioane de bolnavi diagnosticati in intreaga lume, diabetul zaharat este provocat de defectele in secretia sau actiunea insulinei, hormon produs de pancreas. Fara simptome suparatoare, diabetul poate fi neglijat, devenind astfel un ucigas perfid si eficient. Copiii si tinerii sub 30 de ani fac diabet zaharat de tip 1 - forma acuta, care, in absenta tratamentului cu insulina, poate provoca moartea in cateva zile. Dupa aceasta varsta, se intalneste forma cronica a bolii, denumita diabet zaharat de tip 2. Considerata "inamicul public nr. 1", aceasta forma a bolii, care dureaza toata viata, este extrem de grava prin afectiunnile multiple si complexe pe care le produce in tot organismul, de la boli cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale, la retinopatie si insuficienta renala.
In ultima vreme, medicii sunt extrem de ingrijorati de cresterea numarului de cazuri, in special la copii si tineri. Specialistii avertizeaza ca, pe langa factorul ereditar, favorizant, anumite obiceiuri de alimentatie si stil de viata duc la imbolnavirea de diabet. In opinia dlui prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, consumul de fast-food, fumatul, somnul de dupa miezul noptii sunt cele mai daunatoare obiceiuri, iar in cazul copiilor mici - supraalimentarea si consumul excesiv de dulciuri, in special frisca, inghetata, foietaj din comert.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.