Guvernul va discuta trei variante de salariu minim, insa sindicatele vor o promisiune ferma de majorare.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ieri ca ii va face o propunere premierului Calin Popescu Tariceanu in sedinta de
Guvernul va discuta trei variante de salariu minim, insa sindicatele vor o promisiune ferma de majorare.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ieri ca ii va face o propunere premierului Calin Popescu Tariceanu in sedinta de guvern de miercuri privind o valoare "suportabila"a salariului minim garantat. Acesta a spus ca va face propunerea pe baza estimarilor financiare legate de trei niveluri posibile ale salariului minim: 500, 520 si 550 de lei. "Decizia se va lua in cadrul Guvernului. Nu pot preciza acum ce valoare ar putea fi suportabila, dar aceasta va fi undeva intre limita stabilita in proiectul de buget pe 2008, adica 450 de lei, si cea ceruta de sindicate, de 540 de lei", a declarat Vosganian. Ministrul a mai spus ca diferenta dintre cele doua salarii minime, cel stabilit de Guvern si cel negociat de sindicate si patronate, va fi redusa, iar in timp se va produce o unificare, desi in prezent "legea nu obliga la o concordanta intre cele doua".

Nici Paul Pacuraru, ministrul Muncii, nu a putut da un reper al salariului minim, insa a declarat ca valoarea ceruta de sindicate, de 540 de lei, este "prea mare si ar genera un deficit bugetar semnificativ". Pacuraru a mai spus ca valoarea propusa de Guvern in proiectul de buget pe 2008 respecta angajamentul asumat in programul de guvernare de crestere a salariului minim cu 60% pina in 2008. In timp ce Marius Petcu, liderul sindicatului Sanitas, a spus ca accepta un salariu minim intre 500 si 540 de lei, liderul sindical de la Blocul National Sindical, Dumitru Costin, a declarat ca nu accepta asemenea valori. Sindicalistii au mai cerut celor doi ministri sa nu reduca contributia pentru somaj cu 2%, cum au anuntat, pentru a nu afecta bugetul destinat stimularii ocuparii fortei de munca si pe cel de risc profesional. Insa, potrivit lui Costin, "aici au fost pareri diametral opuse". Ministrul Muncii a spus ca "bugetul de somaj a fost mereu pe excedent si important era sa ne respectam angajamentul din programul de guvernare, insa o sa avem in vedere propunerea sindicatelor".

Pacuraru a declarat ca miine se va vedea si cu patronatele, pentru a media conflictul lor cu sindicatele pe tema salariului minim. Vineri, cele cinci mari confederatii sindicale au anuntat ca vor declansa conflictul de munca daca patronatele nu vor oferi un salariu minim mai mare de 480 de lei. Daca nu vor ajunge la un consens, greva generala ar putea fi declansata in mai putin de doua saptamini, potrivit legii, si "ar fi prima la nivel national in ultimii ani", a declarat Petcu. Acesta a mai spus ca "vor fi blocate mai multe ramuri ale economiei si ar putea scoate in strada peste 1,5 milioane de angajati".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.