Standard & Poor's (S&P) Rating Services a revizuit in scadere perspectiva calificativului Romaniei, de la "stabil" la "negativ", pe fondul accentuarii dezechilibrelor externe - a anuntat luni agentia de evaluare financiara.
Revizuirea pe
Standard & Poor's (S&P) Rating Services a revizuit in scadere perspectiva calificativului Romaniei, de la "stabil" la "negativ", pe fondul accentuarii dezechilibrelor externe - a anuntat luni agentia de evaluare financiara.
Revizuirea perspectivei reflecta raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere ale Romaniei, corelate cu conditii dificile pe plan international. In acelasi timp, S&P a reafirmat ratingurile pentru datoriile in valuta la "BBB minus" pe termen lung si "A-3" pe termen scurt, iar pe cele in moneda nationala la "BBB", respectiv "A-3", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Potrivit S&P, politicile fiscale si cele de venituri sunt expansioniste, iar alegerile vor stimula, cel mai probabil, cheltuielile curente, vor reduce calitatea guvernarii si vor intensifica presiunile inflationiste.
Pe termen mediu-lung, politica fiscala prociclica a Romaniei genereaza ingrijorare, intrucat consolideaza cresterea cererii interne, a adaugat Mrsnik. "Evolutia veniturilor deriva in principal din sume temporare suplimentare si mascheaza pozitia fiscala de baza", a spus Mrsnik.
Ca factori pozitivi, S&P noteaza ca datoria guvernamentala ramane scazuta, sub nivelul mediu al tarilor al caror rating este "BBB". "Am revizuit la 'negativ>> perspectiva Romaniei, pentru a reflecta aplicarea unor politici neadecvate pentru dezechilibrele aflate in crestere. Aceasta rezulta din inrautatirea mediului politic", a aratat Mrsnik.
De asemenea, perspectiva indica potentialul revizuirii in sens negativ a ratingului de tara, in cazul in care Guvernul nu ajusteaza politicile fiscale si bugetare pentru a contracara dezechilibrele externe si dependenta in crestere a sectorului privat fata de finantarea externa.
In cazul in care dezechilibrele se adancesc, iar Romania continua sa urmareasca politici fiscale si bugetare semnificativ pro-ciclice, sau daca balanta sectorului privat contribuie la deteriorarea perspectivei economice, calificativul ar putea fi diminuat in urmatoarele 18-24 de luni, se arata in comunicat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.