Romånia a ratat dramatic tinta de inflatie pentru finalul acestui an. In loc de prognoza anterioara de 3,9%, Banca Nationala a Romåniei (BNR) va tinti o inflatie de 5,7%. Nu numai seceta teribila din aceasta vara a avut partea ei de vina
Romånia a ratat dramatic tinta de inflatie pentru finalul acestui an. In loc de prognoza anterioara de 3,9%, Banca Nationala a Romåniei (BNR) va tinti o inflatie de 5,7%. Nu numai seceta teribila din aceasta vara a avut partea ei de vina in aceasta crestere, ci si majorarea preturilor la cereale pe plan international, alaturi de deprecierea cursului de schimb. Cu o asemenea modificare radicala a tintei de inflatie, analistii nu intrevad nimic bun in perioada urmatoare. In primul rånd, creditele se vor scumpi, avertizeaza Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA). O alta consecinta, mai putin usturatoare la prima vedere, este revizuirea ratingurilor de tara.

Banca centrala a revizuit in sus prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,9% la ultimul raport asupra inflatiei la 5,7% in prezent, a anuntat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„In mai putin de doua luni, preturile au depasit marja de sus a tintei de 4% plus minus un punct procentual, fixata pentru acest an“, a explicat Isarescu efectele cresterii preturilor asupra inflatiei. Primul „vinovat“ : seceta din aceasta vara, care a dus la scumpirea produselor alimentare. Alimentele au continuat, insa, sa se scumpeasca in trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a deprecierii cursului de schimb al leului, ceea ce a dus la scumpirea importurilor. In perioada anterioara, importurile aveau un efect de temperare asupra preturilor.

„Acest efect a disparut“, a spus Isarescu, mentionand ca au loc cresteri de preturi la produsele alimentare si in Europa si peste tot in lume. „Omenirea intra intr-o alta etapa“, a declarat guvernatorul. Insa in Romania, care are o agricultura dependenta de natura si nereformata, calamitatile naturale au un efect masiv. „Acest lucru se vede imediat in indicele inflatiei, in care alimentele au o pondere mare“, a mai aratat Isarescu.

Avertismente pentru anul electoral
In fata unui asemenea tablou, Isarescu a avertizat oamenii politici asupra consecintelor pe care le vor avea masurile economice adoptate in prag de alegeri. „Ne referim si la guvernul actual, si la guvernele urmatoare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.