Un vaccin-prototip impotriva malariei, denumit Mosquirix, a dat rezultate deosebit de promitatoare in ultimul test efectuat pe un lot de 214 copii din Africa (Mozambic)
Dezvoltat de mai bine de 20 de ani, vaccinul a demonstrat ca ofera un nive
Un vaccin-prototip impotriva malariei, denumit Mosquirix, a dat rezultate deosebit de promitatoare in ultimul test efectuat pe un lot de 214 copii din Africa (Mozambic)
Dezvoltat de mai bine de 20 de ani, vaccinul a demonstrat ca ofera un nivel de protectie ridicat, copiii imunizati avand 65% sanse mai mici sa contacteze boala la 3 luni dupa administrare. De asemenea, pe langa protectia oferita, Mosquirix nu a avut efecte secundare.
Cu toate acestea, cercetatorii spun ca rezultatele preliminarii trebuie deocamdata interpretate cu prudenta. A fost deschis insa drumul catre faza de testare clinica, iar vaccinul va fi incercat pe un lot mult mai mare, format din 10.000 de copii din regiunea sub-Sahariana a Africii.
De notat ca este primul vaccin din lume care ofera protectie impotriva unei boli care nu este produsa nici de un virus, nici de o bacterie. Dupa cum se stie, malaria este rezultatul unui microorganism mai evoluat pe scara biologica - protozoarul Plasmodium.
Dr. Joe Cohen, coordonatorul echipei care a dezvoltat acest produs a declarat ca "a fost o provocare uriasa crearea unui vaccin impotriva malariei din cauza complexitatii bolii", dar cu toate eforturile financiare care au fost puse la dispozitia echipei de cercetare, produsul final va fi vandut la un pret mai redus pentru tarile in curs de dezvoltare.
Daca vaccinul va trece cu succes toate testele clinice pe om, in 2011 ar putea capata licenta pentru a fi produs si folosit pe scara comerciala.

Corneea artificiala
In fiecare an, numai in Europa, 40.000 de pacienti au nevoie de un transplant de cornee pentru a-si recapata vederea. Numarul de donatori este de departe mult prea mic pentru a acoperi cererile existente, asa ca singura solutie viabila ar ramane producerea unei cornee artificiale.
Cercetari in aceasta directie au fost realizate in cadrul proiectului CORNEEA (finantat de Uniunea Europeana) de catre oamenii de stiinta de la Institutul Fraunhofer IAP (Postdam) si medicii de la Departamentul de Oftalmologie al Spitalului Universitar Regensburg. Acestia au reusit sa dezvolte un astfel de produs bazat pe polimerii deja existenti pe piata. Pe margine, corneea are o proteina speciala care permite ca tesuturile naturale sa invadeze si sa fixeze implantul, in timp ce partea centrala ramane neacoperita. Proteina de fixare de pe margine nu are o structura tridimensionala complicata si ca urmare are proprietatea de a rezista foarte bine la sterilizarea termica fara a-si schimba structura. Partea externa este hidrofila, pentru a mentine filmul lacrimal natural, insa restul materialului nu absoarbe deloc apa.
Produsul a fost incercat deja pe iepuri cu rezultate promitatoare si, daca totul va merge bine, urmeaza ca din 2008 sa intre in faza de teste clinice umane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.