Cea de-a noua editie a Galelor Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER) s-a incheiat, zilele trecute, la Campina, cu un bilant fericit privind "rezistenta" culturii scrise si cu unul trist care amendeaza indiferenta ministe
Cea de-a noua editie a Galelor Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER) s-a incheiat, zilele trecute, la Campina, cu un bilant fericit privind "rezistenta" culturii scrise si cu unul trist care amendeaza indiferenta ministerului de resort referitor la sustinerea financiara a acesteia.
Asadar, cultura scrisa rezista cu eforturi mari, in pofida sistemului defectuos de finantare sustinut de institutia in cauza.
In aceste conditii, merita amintit ca publicatia "Poesis" din Satu Mare, condusa de George Vulturescu, a fost desemnata "Revista anului 2006", iar Premiul "Autorul anului 2006" le-a revenit scriitorilor Aura Christi si Daniel Corbu, in timp ce Tudor Jebeleanu a fost desemnat "Graficianul de carte al anului".
Deloc surprinzator, Premiul pentru "Jurnalism cultural" i-a fost decernat lui Dan Mircea Cipariu, de la cotidianul "Ziua". Au mai fost premiati Editura Libra (" Editura Anului 2006"), administrata de redactorul-sef Daniela Tomescu, si doi critici literari Ion Simut din Oradea si Vasile Spiridon din Piatra-Neamt (premii acordate pentru critica literara si editii critice, in memoria criticului literar Dan Alexandru Condeescu).
Premiile juriului Galelor APLER, prezidat de academicianul Nicolae Breban, au constat in bani si cate o lucrare realizata de acuarelistul Vasile Popescu din Medias. Partea a doua a bilantului la care faceam referire s-a lasat, in urma dezbaterii "Situatia critica a culturii scrise si necesitatea infiintarii Centrului National al Cartii din Romania", condusa de Eugen Simion, cu Apelul de la Campina-2007 privind infiintarea Centrului National al Cartii in Romania "ca o alternativa la sistemul defectuos de finantare a culturii scrise nationale, sistem pe care Ministerul Culturii si Cultelor si Administratia Fondului Cultural National il aplica de doi ani de zile", potrivit unui comunicat APLER. Şi uite asa a intrat in drepturile sale firesti si speranta ca o asemenea criza poate fi depasita.
Astfel, semnatarii Apelului au propus infiintarea Centrului National al Cartii, ca institutie publica cu personalitate juridica aflata sub tutela Guvernului Romaniei, care sa gestioneze "printr-un management modern, dupa model european, in speta cel francez", strategiile, resursele umane si fondurile pentru sustinerea si promovarea cartii si lecturii...
Potrivit propunerilor formulate, Centrul ar urma, printre altele, sa preia personalul cu atributii in domeniu din Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Administratia Fondului Cultural National, precum si programele de achizitie si de sprijin financiar pentru proiecte editoriale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.