Comisiile parlamentare reunite de agricultura au avizat, ieri, propunerea ministrului Finantelor privind majorarea bugetului Ministerului Agriculturii pe 2008, de la 2,7% la 3% din PIB. Banii necesari pentru majorare urmeaza sa fie asigurati din fond
Comisiile parlamentare reunite de agricultura au avizat, ieri, propunerea ministrului Finantelor privind majorarea bugetului Ministerului Agriculturii pe 2008, de la 2,7% la 3% din PIB. Banii necesari pentru majorare urmeaza sa fie asigurati din fonduri externe.
Prezent la sedinta Comisiilor reunite, Varujan Vosganian a explicat ca majorarea cu 0,3% din PIB nu se poate face din fondul de rezerva. "Exista agentii care sunt prinse la Cancelaria primului-ministru, dar care potrivit reglementarilor europene figureaza la sectorul agricultura. Inteleg ca optiunea dumneavoastra este pentru 3% din PIB pentru agricultura, dar a da 3% din PIB nu se poate. Fondul de rezerva este cam de 10 ori mai mic decat propunerea dumneavoastra", a declarat Vosganian.
In aceste conditii, el a propus ca majorarea ceruta in special de parlamentarii PSD prin amendamentele depuse sa se faca din fonduri externe. Propunerea ministrului de Finante l-a iritat pe senatorul PSD Ilie Sarbu. "Ne credeti naivi si neinformati?", l-a intrebat Sarbu pe Vosganian, care a replicat: "Credeti ca vin aici sa prostesc Parlamentul?". Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a intervenit pentru a lamuri situatia. "In sedinta de saptamana trecuta, am propus un buget de 2,56% din PIB, care excludea ANSVSA. Ministerul Agriculturii si ANSVSA reprezentau 2,7% din PIB. Domnul Vosganian ne propune o majorare la 3% din PIB, ceea ce reprezinta insumarea bugetului ANSVSA si al Ministerului Agriculturii", a explicat Ciolos.
Discutiile aprinse au continuat, majoritatea parlamentarilor semnaland faptul ca fondurile externe nu reprezinta o garantie pentru buget. La final, propunerea de 3% a primit aviz favorabil cu o larga majoritate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.