Apelurile lansate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind politicile economice mai restrictive urmaresc sa determine partidele sa nu elaboreze programe neviabile, cu care sa castige alegerile, a declarat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mu
Apelurile lansate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind politicile economice mai restrictive urmaresc sa determine partidele sa nu elaboreze programe neviabile, cu care sa castige alegerile, a declarat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, la prezentarea celui de-al treilea raport trimestrial asupra inflatiei.
"De ce tragem semnale? Suntem inainte de un an electoral si nu dorim sa se construiasca programe economice cu care sa se castige alegerile, care sunt neviabile", a spus Isarescu.
El a aratat ca pentru perioada urmatoare se impune o regandire a mixului de politici economice, care sa cuprinda si continuarea reformelor structurale, astfel incat sa se stimuleze cresterea productivitatii si a competitivitatii externe a produselor romanesti.
"Decizia de majorare a dobanzii a fost cantarita greu si adoptata in speranta modificarii mixului de politica monetara (...) Putem trage concluzia ca Romania trebuie sa intre intr-o perioada in care trebuie sa munceasca mai mult si sa consume mai putin", a spus oficialul bancii centrale.
Pe fondul unei intariri relativ in crestere a politicilor monetare, este necesara o politica fiscala mai restrictiva decat cea proiectata in prezent. "Este nevoie de o politica a veniturilor, care sa nu mai adauge presiuni pe partea cererii" a spus Isarescu.
Potrivit lui Isarescu, dezinflatia trebuie sa se bazeze din ce in ce mai putin pe aprecierea monedei nationale pentru a nu agrava dezechilibrul extern. "Nu exclud aprecieri ale leului, in viitor, ca urmare a unor cresteri de productivitate", a adaugat Isarescu. In opinia guvernatorului BNR, deficitul de cont curent a ajuns la niveluri nesustenabile, iar presiunile salariale se vor mentine ridicate in contextul integrarii in Uniunea Europeana.
"Tinta" de inflatie a fost ratata
Rata inflatiei prognozata de BNR pentru sfarsitul acestui an se ridica la 5,7% pe an, cu 1,8 puncte procentuale mai sus fata de nivelul de 3,9% estimat in luna august, a anuntat Isarescu. Noua estimare inseamna o depasire cu 0,7% a pragului superior al intervalului de variatie de un punct procentual fata de tinta de 4% stabilita pentru acest an de BNR si Guvern.
In plus, guvernatorul BNR a declarat ca ritmul de crestere a preturilor de consum s-ar putea mentine la un nivel inalt in urmatoarele luni, avand in vedere evolutia inflatiei din lunile august si septembrie. "De la o situatie extrem de favorabila spre sfarsitul lunilor mai-iunie, cand indicele preturilor de consum a evoluat in marja de jos, in mai putin de doua luni preturile au iesit din marja de sus si exista toata probabilitatea sa ramana cateva luni acolo, ca urmare a amplitudinii majorarilor de preturi din august-septembrie", a afirmat Isarescu. De altfel, banca centrala a modificat in crestere cu 0,6 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, la 4,3% pe an, fata de 3,7% rata estimata in cel de-al doilea raport trimestrial asupra inflatiei. Pentru 2008, tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.