Desi nivelul salariului minim pe economie pe anul viitor continua sa produca tensiuni intre sindicate si patronate, salariul mediu net a urcat in luna septembrie a acestui an cu 1%, adica la 1.040 de lei, se arata intr-un comunicat al Institutului Na
Desi nivelul salariului minim pe economie pe anul viitor continua sa produca tensiuni intre sindicate si patronate, salariul mediu net a urcat in luna septembrie a acestui an cu 1%, adica la 1.040 de lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Acest lucru a avut loc pe fondul negocierii salariilor, al majorarii productiei si al acordarii de prime ocazionale, inclusiv pe fondul primelor de vacanta si al sumelor din profitul net. In termeni reali insa, castigul mediu a stagnat. Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.186 de lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (603 lei).
Cresterea castigului salarial mediu net a urcat in septembrie cu 30,7% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe, cu 20,1% in intermedieri financiare, respectiv cu 14,3% in transporturi aeriene. Avansul a fost intre 2% si 5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, invatamant, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, hoteluri si restaurante, agricultura, vanatoare si servicii anexe, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti.Scaderi salariale in minerit, silvicultura si exploatare forestieraScaderi ale castigului salarial mediu au fost consemnate in industria miniera (22,2%), silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe (14,6%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa (9,5%). Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,9%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2007. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 20,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 14%.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand in cele din urma la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Datele lunare obtinute de Institutul National de Statistica (INS) privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Esantionul cuprinde 22.200 deunitati economico-sociale, incepand cu luna ianuarie 2007. Pentru sectorul economic au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care acopera 90,8% din numarul total de salariati din acest sector. Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) sunt cuprinse integral in cercetare, se arata in comunicatul INS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.