"Mi-a luat un an si mai bine sa intru in legatura cu mostenitorii lui Hemingway si cateva zeci de e-mailuri adresate avocatului familiei, care, in prima faza, nici nu voia sa auda de Romania. <<Compania>> pe care urmau sa i-o ofere cei pe
"Mi-a luat un an si mai bine sa intru in legatura cu mostenitorii lui Hemingway si cateva zeci de e-mailuri adresate avocatului familiei, care, in prima faza, nici nu voia sa auda de Romania. <<Compania>> pe care urmau sa i-o ofere cei peste 350 de autori de marca tradusi in <<Biblioteca Polirom>>, precum si seriozitatea pe care editura o dovedeste de peste 12 ani in relatiile cu agentii si editorii straini l-au convins pe avocat sa accepte o integrala Ernest Hemingway la Polirom. Comic este faptul ca avocatul n-a vrut sa semneze pana nu am purtat o ultima discutie telefonica, in timpul careia m-a intrebat cati ani am. <<27...>>, i-am marturisit, nedandu-mi seama daca nu cumva cu acest adevar risc sa daram toata munca de peste un an. <<O, cat ma bucur! Eu vreau o relatie de lunga durata cu editorii lui Hemingway, asa ca esti exact omul de care am nevoie!>>. Si asa a pornit seria Ernest Hemingway" - Bogdan-Alexandru Stanescu (coordonatorul colectiei "Biblioteca Polirom")
Seria de autor Hemingway - probabil cel mai cunoscut scriitor american, laureat si cu Pulitzer ('53), si cu Nobel ('54) - a debutat cu microromanul "Batranul si marea" retradus de scriitorul Radu Pavel Gheo. Cel de-al XI-lea proiect din cadrul Colectiei "Biblioteca Polirom" va continua cu "Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri", in traducerea scriitorului Ionut Chiva. Ambele volume vor fi lansate printr-un eveniment la Targul de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie).
"Batranul si marea" i-a adus lui Hemingway premiul Pulitzer si a contribuit la acordarea Nobel-ului in anul imediat urmator. Succesul se datoreaza atat stilului direct si concis, cat si subiectului - trei zile din viata unui pescar cubanez care, timp de aproape trei luni, nu prinde nici un peste. Romanul a beneficat de o ecranizare la fel de celebra cu Spencer Tracey in rolul pescarului Santiago.
Urmatoarea serie de autor va fi dedicata scriitorului de origine sarba Danilo Kis.
"Finala" Man 2006 se rejoaca
La mai putin de un an de la lupta pentru Man Booker Prize 2006, Polirom a editat cartile favorite pentru castigarea celei mai inalte distinctii literare britanice de anul trecut: "Mostenitoarea taramului pierdut" de Kiran Desai - castigatoarea (inspirat din experienta personala a autoarei, descendenta a unei familii de emigranti cu radacini multietnice si educatie anglo-indiana, romanul este o descriere exacta a mozaicului unei lumi in care modernitatea si traditia incearca sa convietuiasca pasnic in noua epoca a globalizarii) - si "Veghea" de Sarah Waters - marea invinsa, desi preferata cititorilor, a agentilor literari si a jurnalistilor (povestea a patru londonezi, trei femei si un tanar, cu un trecut comun). Celor doua le vor urma "Hullabaloo in the Guava Orchard" (decembrie) de Desai, iar "Fingersmith" de Waters, in 2008.
Si literatura romana intra "in carti"
Polirom si Cartea Romaneasca vor continua sa sprijine si sa promoveze si in 2008 literatura tinerei generatii de autori romani.
Colectiilor "Ego. Proza" (coordonata de Lucian Dan Teodorovici) si "Fiction Ltd" sau celei de tineri poeti de la Cartea Romaneasca, li se vor alatura alte serii si colectii specializate, a caror editare si promovare vor fi coordonate de criticul Daniel Cristea-Enache, devenit consilier in domeniul literatura contemporana. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.