Anuntata saptamana trecuta, platforma OpenSocial, gandita tot de Google, intentioneaza sa dea o replica pe masura sa succesului inregistrat de Facebook, dupa ce acesta si-a deschis platforma pentru dezvoltatori independenti de aplicatii sociale pe we
Anuntata saptamana trecuta, platforma OpenSocial, gandita tot de Google, intentioneaza sa dea o replica pe masura sa succesului inregistrat de Facebook, dupa ce acesta si-a deschis platforma pentru dezvoltatori independenti de aplicatii sociale pe web. Astfel, la numai cinci luni de la inspirata decizie a popularului site de social networking, Google a povestit ieri tot despre propria initiativa legata de aplicatiile de acest tip. La fel ca si Facebook, Google a lansat un set comun de API-uri (application programming interface) ce se adreseaza dezvoltatorilor de aplicatii, precum si website-urilor care doresc sa-si imbogateasca serviciile oferite utilizatorilor prin adaugarea unor aplicatii gen widget-uri sau gadget-uri, care insa sa nu functioneze doar pe un anumit site, ci pe oricare dintre site-urile care vor folosi acest sistem. Resursele OpenSocial pentru dezvoltatori si website-uri sunt acum disponibile la code.google.com/apis/opensocial. Dezvoltatorii vor avea acces la: trei API-uri Gdata si JavaScript pentru a accesa functii sociale, un developer sandbox live, pe Orkut, la sandbox.orkut.com si cod, documentatie si un grup de sustinere la code.google.com. Website-urile vor avea acces la: un instrument care sa contribuie la instalarea OpenSocial, un forum de sustinere, pentru comunicarea cu Google si alte site-uri web si cod, documentatie si un grup de sustinere la code.google.com
Un avantaj major pentru dezvoltatorii presati de timp si resurse limitate este faptul ca, o data ce ei vor invata sa utilizeze uneltele OpenSocial, vor putea apoi sa scrie oriunde pe web, fara a mai fi nevoiti sa isi petreaca timpul scriind aplicatiile separat, pentru fiecare site in parte. si utilizatorii au de castigat, deoarece se vor putea bucura mai rapid de caracteristici mai interesante, mai captivante si mai utile.
"Internetul este fundamental mai bun atunci cand este social, iar noi abia incepem sa intrezarim ce este posibil, cand aducem informatii sociale in diverse contexte pe Internet", a spus Jeff Huber, senior vicepresedinte engineering al Google.

Revolutie si pe mobile
Google Phone nu este un telefon mobil cu touchscreen, cu un superdesign si cu memorie de 8GB. Google Phone este un proiect mult mai complex, pe de-o parte fiind "doar" un soft, de fapt "doar" o suita de aplicatii, stranse, facute pachet si transformate intr-un nou sistem de operare pentru telefoanele mobile si pe de alta parte o platforma open-source care va fi folosita pentru dezvoltarea de noi aplicatii destinate mobilelor. In ambele cazuri, beneficiarii vor fi utilizatorii care folosesc telefoanele "inteligente" ce ruleaza acum Windows Mobile sau Symbian, suprematia celor doua sisteme de operare fiind atacata direct de intrarea Google in spatiul telefoniei mobile. Ce este interesant, nu este tocmai produsul in sine, ci mai degraba cine sunt partenerii Google in aceasta "revolutie": Intel, Qualcomm, Broadcom, Nvidia, Sprint Nextel, T-Mobile, China Mobile, Telefonica, NTT DoCoMo, LG si HTC. Dintre acestia, cei mai incantati de noile solutii pe care le propune compania americana sunt taiwanezii de la HTC, oficiali ai acestei firme producatoare de telefoane mobile declarand pentru pcworld.com ca se asteapta ca primele terminale cu noul sistem de operare sa apara pana la jumatatea lui 2008. Cei care au preferat sa nu participe la dezvoltarea de noi aplicatii sunt Nokia si Apple. In cazul companiei conduse de Steve Jobs se poate explica reticenta, deoarece aceasta incearca sa-si promoveze intens iPhone-ul - care ruleaza Mac OS X - si aplicatiile special dezvoltate pentru terminalul in cauza.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.