Patru dintre cele mai mari companii din Germania din domeniul energiei sunt suspectate de ilegalitati. Ilegalitati care au afectat deopotriva consumatori din Germania, dar si Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia sau Italia. Ceea ce i-a deter
 Patru dintre cele mai mari companii din Germania din domeniul energiei sunt suspectate de ilegalitati. Ilegalitati care au afectat deopotriva consumatori din Germania, dar si Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia sau Italia. Ceea ce i-a determinat pe responsabilii Oficiului German Antimonopol si ai Comisiei Europene sa declanseze o ancheta si sa efectueze o serie de razii la sediul acestor concerne, ale caror sefi au castigat impreuna, in ultimii sapte ani, peste 90 de miliarde de euro, adica aproape un miliard pe luna, dupa plata taxelor. Companiile sunt banuite ca au pus la punct o strategie comuna, prin care au controlat preturile si au incalcat, in ultimii ani, legile europene de profil, informeaza Radio Romania Actualitati (RRA). La initiativa Comisarului european pentru Concurenta, Neelie Kroes, anchetatorii au facut anul acesta razii la sediile centrale ale grupurilor E.ON, RWE, Vattenfall si EnWB - cei mai importanti jucatori de pe piata germana a energiei si unii dintre cei mai influenti din Europa. Concluziile preliminare ale anchetei, date ieri publicitatii, arata ca sefii acestor companii s-au intrunit in secret de mai multe ori in ultimii ani, facand schimb de informatii cu privire la activitatile si investitiile celor patru concerne. Anchetatorii sustin ca managerii de top ai gigantilor energetici germani au elaborat strategii comune de control al pietei, de excludere a companiilor independente si, in final, de crestere constanta a preturilor la energie, informeaza RRA. Totodata, asa-numitul "cartel energetic german" a stabilit relatii cu grupurile de profil din Belgia, Franta, Italia si Suedia, dobandind un control aproape perfect asupra unor segmente importante de piata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.