Daca n-ar fi fotbalul, provinicia n-ar avea nici o definitie. Aradul e UTA si cam atat. Noroc cu dosarul penal al primarului Falca. Cele mai multe din judetele si orasele Romaniei exista, in constiinta opiniei publice, prin mari scandaluri si prin ma
Daca n-ar fi fotbalul, provinicia n-ar avea nici o definitie. Aradul e UTA si cam atat. Noroc cu dosarul penal al primarului Falca. Cele mai multe din judetele si orasele Romaniei exista, in constiinta opiniei publice, prin mari scandaluri si prin marii ei penali. Bacaul e Sechelariu, Focsaniul e Oprisan, Iasiul e Fenechiu, Timisoara e Iskandarani... Cat despre Craiova, fiind un permanent scandal, orasul e perceput ca o enclava penala. La Craiova te duci numai daca n-ai incotro. Cand spui c-ai fost cateva zile la Craiova, oamenii se uita la tine ca la un contaminat. Sunt prea violente clanurile tiganesti, prea bleaga politia, prea corupta si abuziva justitia si prea iritabil primarul, ca sa te intorci la fel de intreg cum ai plecat.


In definitiv, Aradul trebuie sa-i multumeasca numitului Falca. Datorita lui stie tara ca Aradul inca exista. Aradul e de doua ori norocos. Intai ca primarul il compromite si pe Basescu si devine astfel subiect de prima pagina multa vreme. In al doilea rand ca pe primar il cheama Falca. Ar fi fost si mai bine daca se numea Ciolan, Gheara sau Gheseft.


Noua harta a tarii e una a jafului, a crimei si a nelegiurii. Urbea in care edilii nu si-au tras parte din licitatii, unde politistii n-au facut fratie cu hotii, unde judecatorii si procurorii nu si-au ridicat cartiere intregi de vile si unde alesii in Parlament nu si-au bagat toate neamurile in paine nu apare la televizor si nu e pomenita in ziare.


In saptesprezece ani de luare in seama democratica, nici un targ si nici un judet nu s-a facut remarcat printr-o fapta de rasunet, printr-un nume de erou al stiintei si al culturii. Vor fi fiind si astfel de oameni dar nu-i vremea lor. Mai multe localitati sunt citate impreuna cu numele unor manelisti, dar la fel de normal ni s-ar parea daca ar fi asociate cu numele unor raufacatori: Criminalul de la Valcea, Cutitarul de la Craiova, Violatorul de la Bolintin, Spargatorul de la Pitesti... Sentimentul care-l incearca pe orice roman calatorit prin Romania e ca am pierdut o parte din regiunile istorice, ori ca au disparut fara o cauza anume, ori toti localnicii sunt plecati la munca in strainatati si judetele au ramas pustii.


Aceasta nu e o revarsare de defetism. Luati in fata harta si veti vedea ca nume de locuri altadata citate frecvent in media nu mai intereseaza in nici un fel. Nici macar prin abuzurile si golaniile alesilor locali. Nu pentru ca n-ar fi abuzuri si golanii suta la suta. Sunt altele mai mari in Bucuresti si in orasele care au dat mai multi parlamentari, senatori si ministri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.