Pe langa traficul si consumul de droguri sau folosirea telefoanelor mobile in inchisori, detinutii se ocupa si cu fabricarea alcoolului dupa retete proprii. Un detinut de la Penitenciarul Bacau a murit, iar alti doi au ajuns ieri la spital, dupa s
Pe langa traficul si consumul de droguri sau folosirea telefoanelor mobile in inchisori, detinutii se ocupa si cu fabricarea alcoolului dupa retete proprii. Un detinut de la Penitenciarul Bacau a murit, iar alti doi au ajuns ieri la spital, dupa spusele directorului inchisorii cauza reprezentand-o cel mai probabil consumul excesiv de alcool fabricat in puscarie.
Potrivit Directorului Penitenciarului de Maxima Siguranta Bacau, Claudiu Margasoiu, detinutul decedat ar fi facut infarct, pe fondul consumului de alcool, in timp ce colegii de celula ai acestuia ar fi simulat raul, pentru a-si parasi celulele. Ionica C., de 36 de ani, a fost gasit mort in celula ieri dimineata. De asemenea, colegii de celula ai acestuia au spus ca se simt rau si ca si Ionica s-ar fi plans, cu o seara in urma, inainte de a adormi, ca il doare stomacul. Cei doi detinuti au fost dusi la spital, dar dupa cateva ore medicii i-au lasat sa plece. Directorul Penitenciarului a sustinut ca cei doi s-au prefacut ca se simt rau, in timp ce detinutul gasit mort a facut, probabil, infarct. "Plantonul l-a auzit pe Ionica C. pe la 4 dimineata spunand ca ii este rau. Apoi s-a culcat si dimineata a fost gasit mort. Probabil ca a facut stop cardiac. Colegii lui au spus ca se simt rau si au fost dusi la spital, insa nu au fost gasiti bolnavi si au fost trimisi inapoi. Au simulat ca sa iasa din celula", a spus directorul penitenciarului. Cauza mortii detinutului ar putea fi stabilita in urma necropsiei care va fi facuta astazi.
Retete proprii
Fabricarea alcoolului in inchisori reprezinta una dintre indeletnicirile reprezentative ale detinutilor, care combina fructe fermentate cu apa si cu zahar, pentru obtinerea pretioasei bauturi. "Detinutii obisnuiesc sa isi faca alcool din fructele pe care le primesc la pachet. Noi facem controale si le gasim si le aruncam. Isi pun fructele in bidoane de plastic, caldaruse sau chiar in chiuveta cu zahar si le lasa la fermentat si beau", a spus Claudiu Margasoiu. In urma unui studiu realizat anul trecut de Agentia Nationala Antidrog cu sprijinul Agentiei Nationale a Penitenciarelor, s-a descoperit ca, desi alcoolul poate fi strecurat mai greu in incinta inchisorilor, 6,8% dintre persoanele incarcerate consuma alcool in detentie. De asemenea, peste jumatate dintre detinuti spun ca au consumat rar astfel de produse, iar 9% ca au consumat alcool in mod regulat. Cei mai multi detinuti consumatori de alcool sunt bucuresteni (13,6%), pe urmatoarele locuri situandu-se cei din Banat (9,5%), Moldova (7,7%), Transilvania (6,1%), Muntenia (4,7%), Oltenia (3,9%) si din Dobrogea (2,9%). Majoritatea consumatorilor de alcool din inchisori (36%) au declarat ca au facut rost de bautura de la alti colegi, in timp ce aproape un sfert dintre cei chestionati au sustinut ca si-o produc singuri, 14% afirmand ca au bautura de la personalul inchisorii. Detinutii au retete proprii dupa care isi prepara bautura, cum ar fi fierberea marmeladei cu zahar si aspirina sau amestecul - miez de paine cu pasta de dinti. Alte metode la indemana detinutilor sunt: "after-shave prin paine" sau "fermentarea bulionului cu zahar".
Au dat foc la puscarie
In vara anului trecut, mai multi detinuti de la Penitenciarul Bacau au vandalizat si incendiat o celula dupa ce au baut alcool fabricat de ei din fructele primite la pachet. Detinutii din camera de tineret a Penitenciarului Bacau au profitat din plin de alimentele primite de acasa, pe care le-au transformat in alcool. Un tanar de doar 19 ani din Roman, a reusit atunci sa imbete nu mai putin de 18 detinuti cu alcool fabricat din fructe, paine, zahar, ketchup si aspirine macerate. Beti crita, puscariasii au dat foc saltelelor si s-au automutilat. In noaptea de 22-23 iunie 2006, dupa stingere, detinutii s-au apucat de baut, iar in jurul orei 02.00 a inceput scandalul. Detinutii au incendiat saltelele paturilor din celula, iar doi dintre ei s-au automutilat, taindu-se cu lama pe maini. Conform conducerii Penitenciarului Bacau, astfel de incidente nu se intampla prea des in inchisoare, singura intamplare constituind-o, in urma cu mai multi ani, un detinut care si-a dat foc in sala de judecata in momentul in care a aflat sentinta de condamnare la inchisoare.
Aparate de bruiaj
La Penitenciarul din Targu Jiu au fost montate, la sfarsitul lunii trecute, aparate de bruiaj pentru telefoanele mobile.
Conducerea institutiei a luat aceasta masura pentru a intrerupe comunicarea detinutilor cu exteriorul. Cu toate acestea, condamnatii au gasit o metoda sa foloseasca in continuare mobilele: scurtcircuiteaza reteaua electrica a puscariei. Detinutii primesc mobilele in pachetele cu alimente, angajatii penitenciarului confiscand cel putin trei aparate zilnic. Pentru fiecare aparat de bruiaj, penitenciarul a platit cate 1700 de lei, dar potrivit Realitatea Tv, aparatele s-au dovedit pana acum ineficiente, pentru ca detinutii au recurs la scurtcircuitarea retelei electrice, oprind astfel aparatele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.