Exploziile produse in urma acumularilor de gaze se inmultesc pe zi ce trece in ultimul timp. Venirea sezonului rece, coroborata cu lipsa caldurii, impinge tot mai multi oameni sa foloseasca aragazul pentru incalzirea locuintelor. Aceste lucruri,
Exploziile produse in urma acumularilor de gaze se inmultesc pe zi ce trece in ultimul timp. Venirea sezonului rece, coroborata cu lipsa caldurii, impinge tot mai multi oameni sa foloseasca aragazul pentru incalzirea locuintelor. Aceste lucruri, la care se adauga modificari ilegale ale instalatilor de gaze precum si diverse moduri necorespunzatoare in care sunt utilizate gazele, duc la producerea tot mai multor accidente cu consecinte grave.
Ultimul incident de acest gen s-a produs ieri dimineata, o puternica explozie avand loc in apartamentul unei batrane in varsta de 85 de ani din Iasi, in urma deflagratiei femeia suferind mai multe arsuri. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Iasi, Emanoil Arhip, din primele cercetari a reiesit ca explozia a fost provocata de acumulari de gaze. In urma deflagratiei, batrana, care locuia singura in apartament, a suferit arsuri la maini si la fata. Conform Mediafax, nu s-au constatat scurgeri la reteaua de alimentare cu gaze. "Credem ca persoana a lasat deschis robinetul la gaze si a aprins mai tarziu un chibrit", a precizat reprezentantul Prefecturii. De altfel, a fost afectat doar apartamentul batranei: s-au spart geamurile, iar cateva obiecte din bucatarie au ars. Aceasta este a doua explozie produsa in ultima luna la Iasi din cauza acumularilor de gaze. Conducerea Prefecturii a sustinut ca va declansa, in perioada urmatoare, o campanie de verificare a retelelor de gaz metan, la nivelul intregului judet.
19 apartamente distruse
O alta explozie puternica, insa cu consecinte mult mai grave s-a produs la sfarsitul saptamanii trecute intr-un bloc din municipiul Hunedoara, in urma deflagratiei trei persoane fiind grav ranite, dintre care doua au sanse minime de supravietuire. Nu mai putin de 19 apartamente din blocul D1-8, de pe strada Prutului, din Hunedoara, au fost distruse de explozie. Incidentul s-a produs in noaptea de sambata spre duminica, putin timp dupa ora 4.00, la etajul intai al unui bloc situat in Micro 6, un cartier sarac din Hunedoara. Trei persoane, printre care si o fetita de sase ani, care erau in apartamentul de la etajul intai, unde s-a produs explozia, au fost transportate in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta din Deva. "M-a trezit din somn o bubuitura. Au inceput sa cada toate prin casa. Am iesit pe casa scarii. Vecina era dezbracata, toata arsa, iar vecinul si nepoata lor aveau hainele arse. I-au dus cu ambulantele la spital", a povestit Sebastian Marius Lupusor, care locuieste in apartamentul de langa cel unde s-a produs explozia. Echipajele de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Iancu de Hunedoara" au ajuns imediat in zona. "Trei persoane au fost duse la spital si cu arsuri de gradele III si IV pe o mare parte din suprafata corpului. Scara B a blocului de patru etaje, 19 apartamente si un magazin, a fost afectata in intregime de explozie. Deflagratia a distrus si geamurile de la Scoala Generala Nr. 12 aflata in apropiere, dar si de la blocurile situate pe o raza de aproximativ o suta de metri. De asemenea, explozia a afectat si trei autoturisme parcate in apropierea blocului.", a declarat prim-adjunctul sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Iancu de Hunedoara", colonelul Cornel Nasta.
In urma tragicului accident, un numar de 35 de persoane care locuiau in cinci dintre cele 19 apartamente afectate de explozie au fost cazate intr-un internat de liceu, restul preferand sa locuiasca la rude sau prieteni. Edilul Nicolae Schiau a sustinut ca, potrivit specialistilor, structura de rezistenta a fost afectata la doua apartamente, in cel care s-a produs deflagratia si in cel de deasupra sa, care vor avea nevoie de consolidare. "La celelalte nu e afectata structura. Deja am luat legatura cu mai multe firme sa inlocuim geamurile si usile. Colegii mei de la asistenta sociala vor face anchete sociale si incercam sa ajutam de la bugetul local familiile afectate", a spus Schiau. Intre timp, echipa E.ON Gaz Distributie a descoperit un convector si un boiler instalate ilegal, fara autorizatie din partea societatii de distributie a gazului metan, in apartamentul unde a avut loc explozia.
Compania E.ON Gaz Distributie a avertizat ieri, ca utilizarea necorespunzatoare a gazelor naturale poate genera accidente cu consecinte grave. "Compania E.ON Gaz solicita consumatorilor sa acorde mai multa atentie utilizarii gazelor naturale in conditii de siguranta. Folosirea unor instalatii improvizate, precum si modificarile neautorizate ale instalatiilor reprezinta un permanent pericol de producere a unor explozii. Verificarea cosurilor de fum, cel putin de doua ori pe an, este o masura de prevenire a intoxicatiilor cu monoxid de carbon", se arata intr-un comunicat al companiei.
Bloc distrus
Cea mai grava explozie din acest an s-a produs la mijlocul lunii septembrie, in Zalau, puternica deflagratie care a distrus un intreg bloc soldandu-se cu moartea a doua persoane si ranirea altor noua. Incidentul s-a produs in urma unei acumulari de gaze la parterul si subsolul blocului. Un tanar de 20 de ani si o fata de 14 ani si-au pierdut viata sub daramaturi, iar alte noua persoane au fost grav ranite. 19 familii au ramas fara locuinte, locatarii blocului afectat de explozie, reusind sa salveze doar acte, bani, imbracaminte si obiecte de uz electrocasnic. Luna trecuta, blocul afectat de explozie a fost demolat, acesta suferind in urma deflagratiei grave avarii ale structurii de rezistenta. Mai multi experti adusi la locul incidentului pentru a afla cauzele care au dus la producerea exploziei au gasit, in solul din zona, o concentratie de gaz deosebit de mare, de 4,61 la suta, ceea ce a dovedit ca la bloc a existat o scurgere mare de gaze. In continuare, potrivit procurorului-sef Rodica Vaida Pece de la Parchetul Tribunalului Salaj, sunt necesare noi expertize, pe langa cele prevazute initial, in ancheta derulata la blocul din Zalau. Anchetatorii au spus ca nu pot estima cand se vor incheia cercetarile, aceasta fiind cea mai complexa ancheta desfasurata in judetul Salaj.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.